Laat verlies voor Kollum

KOLLUM – Kollum liet zaterdagmiddag in de slotminuten van de wedstrijd dure punten liggen. Het begon nog wel zo hoopvol voor de thuisploeg, die opnieuw zonder de geblesseerde topscorer Gerard van Zonneveld moest aantreden. Na een kopbal van Sander Gietema op de lat en een bekeken schot van Alex van der Veen net naast het doel, kreeg Zwaagwesteinde echter in de 9e minuut een drietal kansen om de score te openen. Het legde meteen een mankement in de verdediging van Kollum bloot: er wordt te afwachtend verdedigd en veroverd balbezit leidt te vaak tot een foutieve pass. In aanvallend opzicht kwamen er kansen voor Kollum na een nonchalante aanpak in de verdediging van Zwaagwesteinde. Randy van Malsen en Alex van der Veen kregen goede mogelijkheden na deze fouten, maar gescoord werd er niet. Aan de andere kant leidde balverlies op het middenveld steeds weer tot kansjes voor Zwaagwesteinde. In de 30e minuut kreeg Zwaagwesteinde een vrije trap van buiten de 16 meter, die door Sven Rozendaal laag werd ingeschoten, maar keeper Andries Dijkstra redde bekwaam. Niet veel later opnieuw een afstandsschot van Zwaagwesteinde, maar de bal ging via de lat over. Na nog een aanval van Zwaagwesteinde, die in het zijnet belandde, stond Kollum opeens zomaar met 1-0 voor. Ruben Merkus ontfutselde in de 38e minuut op eenvoudige wijze de bal van een van de verdedigers van Zwaagwesteinde en liet vervolgens de doelman kansloos. De volgende minuten leek Kollum het heft in handen te nemen, maar slecht ingrijpen van de verdediging zorgde er voor dat in de 42e minuut drie spelers van Zwaagwesteinde alleen voor de keeper kwamen. Andries Dijkstra dacht het te kunnen redden met een snelle uitloopactie, maar Sven Rozendal nam de bal aan en lepelde de bal in één keer schitterend over de keeper heen: 1-1. Dit was ook de ruststand.

Na de rust kwam bij Zwaagwesteinde Ronaldo Jansen in het veld. Het leverde direct een gevaarlijke aanval op en er zouden meer volgen. In de 59e minuut dacht iedereen aan buitenspel, maar de overigens goedleidende scheidsrechter Visser negeerde het terechte vlagsignaal en liet het spel doorgaan, waarna Benjamin Zondervan de keeper kon omspelen om vervolgens de bal hard in het net te plaatsen: 2-1. Op dat moment werd Alex van der Veen vervangen door Efraïm Wagenaar, die hiermee zijn debuut voor Kollum maakte. In de 62e minuut opnieuw slecht verdedigd door Kollum, waardoor René Vellinga alleen voor keeper Dijkstra verscheen. Hij faalde niet en bracht de stand weer in evenwicht: 2-2. Vanaf dat moment kon de wedstrijd alle kanten uit. Er werd aan beide kanten diverse spelers gewisseld, maar het voetbal verbeterde daardoor niet. Er bleven sporadische kansjes komen, de beste was voor Sven Rozendal die een vrije trap uitstekend in de hoek van het doel plaatste, maar een katachtige reactie van Dijkstra voorkwam een doelpunt. Ook Efraïm Wagenaar kreeg nog een kansje, maar strandde op de keeper. In de 88e minuut werd Ronaldo Jansen in het strafschopgebied geduwd waardoor hij viel. De terechte strafschop werd feilloos door René Vellinga ingeschoten: 2-3. Zwaagwesteinde nam de punten mee uit een kwalitatief matige partij, maar wie maalt daarom als je er drie punten mee hebt verdiend. Voor Kollum geldt dat het seizoen nog lang is en dat er nog niets is verloren. Er zit kwaliteit in de ploeg, maar dat heeft tijd nodig om resultaat te kunnen boeken.

Foto’s: RoelBergsma fotografie