De Lauwers countert zich naar overwinning in Twijzel

TWIJZEL – Na vijf wedstrijden op een rij waarin slechts één schamel punt behaald werd stond voor De Lauwers de zware uitwedstrijd tegen SC Twijzel op het programma. Dat het een zware wedstijd zou worden stond vooraf eigenlijk wel vast. Twijzel doet het na de promotie vanuit de 5e Klasse gewoon goed. Met De Lauwers gaat het zoals gezegd iets minder. De tegengoals vallen gemakkelijk en zelf heeft men al ruim 225 minuten niet meer gescoord.

Hedman Vellenga zorgt er al na vijf minuten spelen op de hobbelige grasmat van Sportpark De Moune voor dat deze statistiek de prullenbak in kan. Na een pass van Jacob Grijpma schiet hij de bal vanaf randje zestien via de paal binnen. Na deze prima start is er maar één ploeg die voetbalt: Twijzel. De Lauwers kan niet meer dan tegenhouden en hopen dat Twijzel de kansen blijft missen. Binnen 10 minuten gaat een schot rakelings voorlangs, verdwijnt een kopbal tegen de lat, schiet spits Wietze van der Valle net naast en brengt keeper Marcel Kempenaar fantastisch met de voet redding in een één-tegen-één-situatie. Na deze storm is het De Lauwers dat voor de tweede maal de middenlijn overkomt. Na een uitstekende actie passeert Sander Wilpstra zijn tegenstander en geeft mee aan debutant Bert Reitsema. Zijn schot met links lijkt houdbaar maar verdwijnt mooi in de rechterbenedenhoek. Na 25 minuten staat er 0 – 2 op het denkbeeldige scorebord. Hierna gaat beide ploegen weer verder waar ze gebleven waren: Twijzel met aanvallen en De Lauwers met tegenhouden. Twijzel creëert grote kansen via Jelle Pilat en opnieuw Van der Valle. Bij De Lauwers ontvangen Grijpma en Wiebe Zuidersma een gele kaart, waarbij er zeker over de laatste gediscussieerd kan worden. Hierna fluit scheidsrechter Struijs voor de theepauze.

De tweede helft begint hetzelfde als de eerste. De Lauwers zoekt brutaal de aanval. Dit resulteert al na anderhalve minuut in de 0 – 3 van Jacob Grijpma. Vellenga verovert de bal op de linkerzijde en geeft mee op Wilpstra. Zijn voorzet vanaf de achterlijn wordt binnen gewerkt door Grijpma. Na deze goal begint de thuisploeg aan een inhaalrace. Op het uur mag een er 2 – 3 tussenstand genoteerd worden. Binnen een tijdsbestek van drie minuten verdwijnen een afstandsschot van Van der Valle en een rebound van Menno Blom in het doel achter Kempenaar. Coach Gerlof Kootstra van De Lauwer probeert zich met een aanvallende wissel, Martijn Fokkema voor Luit Zuidersma, onder de druk vandaan te spelen. Dit resulteert direct in het tweede doelpunt van Grijpma. Na een corner van Hedman Vellenga kopt de in de rust ingevallen Sipke Vellenga (voor Barry Nauta) hard in. De bal wordt op de doellijn geblokt en valt vervolgens voor de voeten van Grijpma: 2 – 4. Na dit moment gaat Twijzel één-op-één spelen. Dit geeft De Lauwers enorm veel ruimte op de counter. Fokkema kopt zijn eerste kan via de handen van de keeper naast na een lange uittrap van Kempenaar. Bij zijn tweede kans is het raak. Na een vrije trap van Reitsema tikt hij keurig binnen: 2 – 5. Hierna weer een aantal kansen voor de thuisploeg. Tot driemaal toe weet keeper Kempenaar zich in positieve zin te onderscheiden. Het slotakkoord is voor Reitsema. Na voorbereidend werk van Hedman Vellenga en Fokkema weet de geheel vrijstaande spits zijn tweede van de middag te maken. Een beloning voor een uitstekend debuut.

Dat de 2 – 6 eindstand enigszins geflatteerd genoemd mag worden is duidelijk. De punten zijn echter van enorm groot belang!