Doelman Jansema bezorgt Harkemase Boys een punt bij Staphorst

STAPHORST – Harkemase Boys heeft zaterdag in de laatste wedstrijd voor de winterstop met 2-2 gelijkgespeeld tegen Staphorst. Na een slechte eerste helft was het 1-0 voor Staphorst en een kwartier na rust kwam de thuisploeg zelfs op 2-0. Via doelpunten van Uuldriks en doelman Jansema in de laatste tien minuten nam Harkemase Boys toch een punt mee naar huis. Gezien de vorm van de afgelopen weken was het gelijkspel een teleurstellend resultaat, maar na de 2-0 achterstand stapte Harkemase Boys wel als morele winnaar van het veld.

In de beginfase van de wedstrijd dacht Harkemase Boys aanspraak te maken op een strafschop. Na een afgeslagen corner kwam de inzet uit de rebound van Jasper Valentijn van dichtbij tegen de arm van Ewald Koster. Het oordeel van Luinge: geen strafschop. Dat was de enige keer in het eerste halfuur dat Harkemase Boys gevaarlijk was. Vervolgens grossierde de ploeg in mislukte acties, doodlopende aanvallen en slechte passes. Staphorst was feller en er leek meer beleving aanwezig te zijn bij de thuisploeg. Veel goede aanvallen leverde dat ook niet op, alleen Martijn Brakke en Frank Kuurman kregen kansen. Brakke werd niet goed aangespeeld en het schot van Kuurman ging in het zijnet.

Pas in de laatste tien minuten van de eerste helft kwamen er serieuze kansen voor beide teams. De eerste was voor Joram Smits. Hij werd op rechts aangespeeld door Robin Huisman de Jong en ging op snelheid voorbij Roelof de Jong. Zijn eerste inzet werd nog gekeerd door linksback Harm Jan Tip, maar de bal kwam direct terug bij Smits. De tweede poging van de rechtsbuiten ging wel voorbij de Staphorster defensie en de bal werd op de lijn binnengetikt door Martijn Dijk. Geen signaal voor buitenspel van de assistent-grensrechter, dus Harkemase Boys dacht aan 0-1. Luinge dacht daar anders over: volgens hem was het wel buitenspel. Geen goal, nog steeds 0-0. Een paar minuten later lag de bal wel aan de andere kant in het net. Na een misverstand met Sander van Dijken speelde Robin Huisman de Jong de bal in de voeten bij Staphorst-spits Martijn Brakke. Die stond vrij voor Erick Jansema en schoot de 1-0 binnen.

Een domper voor Harkemase Boys, kort voor rust. En het spel van de eerste helft gaf weinig reden om te hopen dat de achterstand in de tweede helft zomaar even omgedraaid zou worden. Tien minuten na rust wisselde de technische staf aanvallend: spits Heine Uuldriks kwam in het veld voor centrale verdediger Sander van Dijken. Kort daarna viel echter de 2-0. Martin van ‘t Ende gaf een diepe bal vanaf het middenveld. De verdediging van Harkemase Boys stapte op buitenspel, maar deed dat schijnbaar te laat, want de vlag bleef omlaag. Dat had tot gevolg dat Ferdi ter Avest in zijn eentje op Jansema af ging. Ter Avest omspeelde de doelman en schoof de bal in het doel.

Na die nieuwe tegenvaller kwam er wat meer voetbal in de ploeg en Harkemase Boys maakte minder fouten, maar grote kansen werden er niet gecrekerd. Eigenlijk kwamen de Friezen niet verder dan schoten van Martijn Dijk van buiten het strafschopgebied. Dat waren goede pogingen, maar telkens zat doelman Koch er bij om de bal net naast te tikken. Met nog twaalf minuten te spelen volgde er nog een aanvallende wissel. Ook de tweede centrale verdediger, Robin Huisman de Jong, werd naar de kant gehaald voor een aanvaller, Johnsen Bacuna. Bacuna was niet helemaal fit was daarom begonnen op de bank. De druk van Harkemase Boys werd groter en een kleine acht minuten voor tijd leverde dat eindelijk een goal op. Pogingen van Bouius en Musliu werden weggehaald, maar de bal kwam bij Valentijn. Hij bracht de bal opnieuw in. Koch ging onder de bal door en bij de tweede paal zette Uuldriks zijn hoofd tegen de bal aan: 2-1.

Met nog een minuut of vijf (plus blessuretijd) te gaan was het alle hens aan dek bij Staphorst. Opnieuw ging een poging van Dijk, aangeraakt door Timmerman, net naast. In de tweede minuut van blessuretijd kreeg Harkemase Boys een corner. Iedereen ging mee naar voren, dus ook doelman Erick Jansema. Het lukte Staphorst niet om de hoekschop van Musliu weg te werken; de bal viel voor de voeten van Jansema. Beheerst tikte Jansema met links de bal in de verre hoek tussen een mjlee van verdedigers door. Het betekende de late, maar verdiende gelijkmaker. De ontlading was logischerwijs groot bij Harkemase Boys.

Jansema vertelde na de wedstrijd dat hij al eerder mee wilde naar voren bij een corner: “Ik stond al eerder een keer halverwege, maar toen zei de trainer dat we nog tien minuten moesten spelen. De tweede keer kon ik wel mee en hij viel gelukkig voor m’n voeten. Ik zag ze het duel ingaan en ik kon meespringen, maar dat werkt niet. Dus ik stapte terug en hij valt echt precies voor m’n voeten. Ik dacht: “ik probeer het met links” en hij vliegt erin!”

Een mooi eind van de eerste seizoenshelft voor Harkemase Boys dus. De ploeg sluit 2014 af met een derde plaats, slechts twee punten achter koploper DVS’33. Op 10 januari speelt Harkemase Boys de eerste oefenwedstrijd ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft en op 24 januari is de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar, thuis tegen ACV. De Assenaren hebben evenveel punten als Harkemase Boys, maar een iets beter doelsaldo.

Scoreverloop: 44. Martijn Brakke 1-0, 60. Ferdi ter Avest 2-0, 83. Heine Uuldriks 2-1, 90+2. Erick Jansema 2-2

Opstelling Staphorst: Stijn Koch, Herwin Talen, Ewald Koster, Roelof de Jong, Harm Jan Tip, Martin van ‘t Ende (70/Derrick Timmerman), Frank Kuurman (83/Tom Kisjes), Rob Mijnheer, Mark Schra, Martijn Brakke, Ferdi ter Avest

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Robin Huisman de Jong (78/Johnsen Bacuna), Sander van Dijken (56/Heine Uuldriks), Jasper Valentijn, Klaas Schotanus, Henny Bouius, Martijn Dijk, Joram Smits (68/Bryan Inge), Gersinio Constansia, Arton Musliu

Foto : PWFoto.nl / Harkemase Boys