Kollum onderuit in Koudum

KOUDUM – In een troosteloze entourage met weinig publiek langs het veld hebben Oeverzwaluwen en Kollum het publiek in de eerste helft kunnen boeien met strijd, waarin de gasten aan één kans voldoende hadden om te scoren. De geplaagde ploeg van Wierd Kuipers (liefst drie verdedigers zijn om diverse reden langdurig afwezig), ontbrak het geluk om te scoren. Na de rust was Marinus Hoekstra dichtbij de gelijkmaker, maar ook nu ging het net niet. Binnen twee minuten besliste de thuisploeg vervolgens de wedstrijd.

Direct na het startsein van scheidsrechter van der Hoek moest Johan Vonk  handelend optreden bij een corner, maar dit leverde geen probleem op. In de tegenaanval kreeg Romke Bos vervolgens de bal voor zijn linker, maar Kees Witteveen had het geluk dat de bal niet in de hoek werd geschoten. Ook de tweede doelrijpe kans was voor Romke Bos die geen geluk had met zijn schuiver. De tweede corner van de thuisploeg leverde daarna wel een treffer op, niet goed uitverdedigen bracht de bal voor de voeten van Durk van Tuinen die de bal in de korte hoek acht Vonk schoot. De Kollumers bleven echter vertrouwen houden in de speelwijze. Misschien was het voetbal niet goed, was ook eigenlijk niet mogelijk op het zware veld, maar de strijdt vergoede veel. De betere kansen waren dan ook zeker voor de Kollumers, ook de derde kans voor Bos leverde geen treffer op. Aan de andere kant kreeg Johan Vonk alleen van afstand nog ballen op zich af, maar verdwenen allemaal naast of over de goal. Na een klein half uur spelen leek de gelijkmaker te vallen, maar zat doelman Witteveen weer in de weg  om oa Hein van Marum van een treffer af te houden.

Na de thee startte de thuisploeg wederom sterk en moest Vonk handelend optreden bij een schot van Wietse Peterzon. In het eerste kwart kregen beide ploegen vervolgens weinig doelrijpe kansen en werd het meer een gevecht.

Ommekeer

Nog net binnen het kwartier kreeg Kollum opnieuw een goede mogelijkheid voor de verdiende gelijkmaker. Met een buitenkante voet gegeven bal van Joop Pynacker speelde hij Marinus Hoekstra vrij voor Witteveen, maar had hij iets teveel tijd nodig om de bal te controleren en kon de doelman de inzet keren. In de tegen aanval bracht een lange bal Wietse Peterzon vrij en kon wel onder druk vrij oprukken richting het Kollumer doel. Beheerst schoot hij de bal onder Vonk door. De kopjes gingen vervolgens enigszins naar beneden en Oeverzwaluwen profiteerde optimaal door gelijk de wedstrijd definitief op slot te gooien. Opnieuw was Peterzon die de trekker overhaalde. De wedstrijd was hiermee gespeeld en wat de leiding aan positieve adviezen gaf, het geloof was verdwenen. Het gemis van enkele vaste waarden door langdurige blessures nekt de ploeg op het ogenblik om de wedstrijden naar hun hand te zetten, als je dan eenmaal in de hoek zit ontbreekt ook het geluk. Met een droog schot bepaalde Elmer Laagland de eindstand uiteindelijk op 4-0.