HoofdnieuwsRegionaal

Thús Wonen werkt samen met de huurders aan een leefbare buurt

KOLLUM – Thús Wonen vindt het belangrijk dat de voor- en achtertuinen van haar woningen een verzorgde indruk maken. Dit vergroot de leefbaarheid in de buurt. Bij de jaarlijkse actie “Thús-om-hús” gaat Thús Wonen samen met vertegenwoordigers van de huurdersvereniging, vertegenwoordigers uit het dorp of een wijk en, bij voorkeur ook, met een afgevaardigde van de gemeente, de tuinen inspecteren. In de periode juni tot en met september zijn de tuinen van bijna 650 woningen geïnspecteerd.

Het gaat er niet om of iets mooi of lelijk is, maar het gaat erom of de tuin, volgens de huurvoorwaarden, in gebruik is als siertuin en dat zichtbaar is dat het erf wordt onderhouden. Als er tijdens de inspectie geconstateerd wordt dat een tuin niet goed onderhouden is, krijgen de bewoners een rode ‘Dat kan beter’ kaart. Als een tuin heel mooi onderhouden is krijgen de bewoners een complimentenkaart. Na drie weken volgt een tweede inspectie om te controleren of bewoners die een ‘Dat kan beter’ kaart hebben ontvangen de tuin op orde hebben gebracht.

 

Cijfers op een rij:

 

In Dongeradeel zijn in totaal 254 adressen gecontroleerd, dit jaar is er gecontroleerd in de wijk Hoedemakerspolder en het dorp Holwerd.

In de wijk Hoedemakerspolder zijn 20 ‘Dat kan beter-kaarten’ uitgedeeld en 17 complimentenkaarten. Op vier adressen is geen gehoor gegeven aan het verzoek, deze mensen zijn vervolgens aangeschreven. Op een enkel adres is er vervolgens samengewerkt met een ‘omtinker’ van de gemeente, of met een begeleidende instantie, om tot een oplossing te komen.

In Holwerd zijn 95 adressen gecontroleerd en zijn zeven ‘Dat kan beter’ kaarten en 10 complimentenkaarten uitgedeeld.

In Dantumadiel zijn 137 adressen gecontroleerd en zijn zes ‘Dat kan beter’ kaarten en 17 complimentenkaarten uitgedeeld.

In Kollumerland zijn 159 adressen gecontroleerd en zijn totaal zes ‘Dat kan beter’ kaarten en 16 complimentenkaarten uitgedeeld.

In de gevallen dat het tuinonderhoud onvoldoende was uitgevoerd ging het om onkruid in de tuin, opslag van spullen in en rondom de woning en overhangend groen bij het gemeenschappelijk pad.

De ervaring is dat veel bewoners de aanbevelingen om het tuinonderhoud uit te voeren, ter harte nemen. Ook is het goed dat bewoners zien dat de woningcorporatie, de gemeente en dorpsbelangen in de dorpen en wijken samenwerken op het gebied van leefbaarheid.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button