VV Buitenpost herstelt schade na rust

ENSCHEDE – Afgelopen zaterdag stond voor Buitenpost de eerste wedstrijd in de nacompetitie op het programma. Niet voor lijfsbehoud in de Eerste Klasse, maar voor eventuele promotie naar de Hoofdklasse. Gastheer op sportpark Schreurserve was cvv Sparta Enschede. Een geweldig toetje voor Buitenpost met als uitgangspunt, dat er niets moet, maar dat alles mag. Tegenstander Sparta Enschede kent een roemruchte geschiedenis en werd zelfs vier keer Nederlands Kampioen Zaterdagvoetbal. De historie van Buitenpost wordt daarentegen op dit moment geschreven. Nog nooit eerder werd een periodekampioenschap behaald in de Eerste Klasse. Scheidsrechter was vanmiddag F.E. ter Brake uit Dedemsvaart, geassisteerd door M.C. Janssen en J.M.M. Soeter.

Buitenpost door eigen goal op achterstand
Bij de Blauwhemden ontbrak in tegenstelling tot vorige week zaterdag aanvoerder Dorjan Berisha. Hoofdtrainer Patrick Zwart en zijn assistent René van der Weij hadden verder een fitte selectie tot hun beschikking, op de langdurig geblesseerden Pieter Henstra en Durk Rinze Pilat na. Ook het team van Sparta Enschede- trainer Peter Schulte was niet compleet. Linksback Rob van Holland, centrale middenvelder Tom Cornelisse en laatste man Tim Jongman waren geschorst en daarnaast was centrumverdediger Ferdi Kocoz niet van de partij.

Buitenpost zocht vanaf het beginsignaal de aanval. Het leidde in de derde minuut al tot de eerste mogelijkheid. Een voorzet van Simon Schreiber belandde bij Jorrit Terpstra, maar zijn schot was een prooi voor de jonge Sparta Enschede- keeper Bram van der Meer. Een minuut later verdween een schot van Buitenposter Joran Olijve net naast het doel van Van der Meer. Niks aan de hand dus voor de Blauwkes. Tóch keken de Buitenposters in de vijfde minuut heel plotseling tegen een achterstand aan. Een voorzet van Sparta Enschede- aanvaller Björn Bekkers belandde via Marco van Leijen heel ongelukkig achter zijn eigen keeper Robert van der Laan. Ook Van der Laan kon het tij niet meer keren. Erg onfortuinlijk, maar gelukkig waren er nog vijfentachtig minuten te gaan. Ook na de vroege achterstand was Buitenpost de bovenliggende partij en kreeg gedurende de hele wedstrijd de betere kansen. Eerst was er nog een poging van Sparta Enschede via Danny Reinders. Robert van der Laan schrok er niet van en kon makkelijk redden. Aan de andere kant schoot Olijve hoog over voor de Buitenposters. Na tweeëntwintig minuten vloog ook een schot van Enschedeër Maikel Boelema hoog over, waarna Buitenpost het heft definitief in handen nam. Eerst was er nog een afzwaaier van Simon Schreiber, waarna er enkele corners voor het Twentse doel ontstonden. Keeper Bram van der Meer wenste echter niet te capituleren. Zijn doel bleef schoon. Een kopbal van Schreiber ging naast en ook toen hij voor keeper Van der Meer verscheen, kwam laatstgenoemde als winnaar uit de strijd. Acht minuten voor rust moest ook Buitenpost- keeper Van der Laan handelend optreden toen Danny Reinders voor hem opdook. Van der Laan kwam, zag en overwon, zodat de ruststand 1-0 in het voordeel van de thuisploeg bleef.

Buitenpost snel gelijk en terecht naar winst
Bij Buitenpost bleef Jorrit Terpstra in de kleedkamer achter. Martijn van Roeden, die naar de beloften van SC Cambuur Leeuwarden verkast, was zijn vervanger. Twee minuten na rust was de stand al gelijk getrokken. Na een prima pass van Rob Dijkstra op Van Roeden, belandde de bal na goed doorzetten bij Joran Olijve. Deze kende geen twijfel en schoof de gelijkmaker binnen, 1-1. Een geweldige opsteker zo vlak na rust en Buitenpost ging op zoek naar meer. Het tempo ging omhoog, er werd makkelijker gecombineerd en er werden meer duels gewonnen. Zo kwamen er mogelijkheden voor Halbe Mossel, leep boogballetje net over, en was er een vrije trap van Olijve die naast ging. Sparta Enschede stelde daar slechts een kopballetje van Niek van der Veen tegenover en leek ook Reinders nog gevaarlijk te worden. Buitepost-keeper Van der Laan bleef echter goed overeind. Het laatste half uur was geheel voor de Buitenposters. Zo nu en dan ontbrak echter de nauwkeurigheid. Zo koos Rob Dijkstra voor een omhaal, waar hij beter had kunnen afgeven op Olijve of op Van Roeden. Even later verdween een lob net over het doel van keeper Van der Meer. Vlak hierna. Hier had Olijve voor zijn eigen kans moeten gaan, maar gaf hij de bal af op Dijkstra. Zijn poging ging net naast. Een kopbal van Schreiber was ook net iets te hoog gericht. Sparta Enschede deed nog iets terug via Bekkers, maar zijn schot verdween naast. Beide trainers brachten nu een verse kracht binnen de lijnen. Bij Buitenpost verving Sip Jaap Bos de moegestreden Schreiber en bij de tegenstander mocht Reinders gaan douchen. Zijn vervanger was Oussama El Assas. Oók ging Buitenpost-routinier Jan Oppedijk naar kant en mocht Alwin Kuperus zijn kunsten de laatste tien minuten nog vertonen. Dat deed Kuperus wel heel erg snel. Nog geen minuut later was er de verdiende voorsprong voor Buitenpost. Een prachtige aanval, die uitmondde in een geweldige combinatie tussen Martijn van Roeden, Kuperus en wederom Van Roeden die het laatste tikje gaf, 1-2. Met nog tien minuten te gaan was de wedstrijd gespeeld. Buitenpost gaf de wedstrijd nog wat extra glans door nog een derde doelpunt te scoren. Wederom was invaller Alwin Kuperus erbij betrokken. Na een scrimmage bezorgde hij de bal voor de voeten van Rob Dijkstra, die geen enkele twijfel kende, 1-3. In de blessuretijd leek Kuperus ook nog voor 1-4 te zorgen, maar zijn kopbal werd uitstekend gered door de uitblinker aan de kant van Sparta Enschede, keeper Bram van der Meer. Bovendien had de assistent-scheidsrechter buitenspel geconstateerd. Uit de tegenaanval schoot Dwayne Berfelo nog over, voordat het slotakkoord voor Buitenpost-verdediger Marco van Leijen was. Zijn schot werd echter prima gered door Van der Meer. De prima leidende arbiter Ter Brake floot hierna voor het einde, waarna de Buitenposters een klein feestje konden vieren. De afsluitende penaltyserie, die eventueel belangrijk kan worden bij een gelijke stand leverde na zes strafschoppen voor beide teams ook een overwinning op voor Buitenpost, 3-4.

Aanstaande zaterdag is er om 14.30 uur op Sportpark De Swadde in Buitenpost een heuse finale in de nacompetitie in de strijd om promotie. Prachtig voor de gehele selectie van trainer Zwart en voor de club geweldig om mee te maken. Tegenstander LRC uit Leerdam is daarbij de te kloppen ploeg. Zij willen graag naar de hoofdklasse, voor Buitenpost is dat geen vereiste en is het seizoen al lang geslaagd. Zoals al eerder genoemd, zou het een hele grote klodder slagroom op het toetje zijn!