Achtkarspelen’s ecogroen nu nog groener!

Geplaatst op 20 februari 2012 om 10:21 | In de categorie: ,

BUITENPOST  Achtkarspelen heeft sinds kort haar eerste auto op groengas. De auto, een VW Caddy, zal heel toepasselijk worden ingezet bij groenbeheer in de gemeente. In eerste instantie wordt de Caddy gebruikt voor het onderhoud van het ecogroen en boominspecties.

 

Wethouder duurzame ontwikkeling Jan Lammers nam de proef op de som. Na een ritje met de auto reageerde hij opgetogen: “Prima auto, het groene hart van de gemeente gaat hierdoor nog duurzamer kloppen!” aldus de wethouder. Overigens is niet alleen de wethouder blij. Ook de medewerkers zijn erg enthousiast over het “schone” autootje. Achtkarspelen wil bijdragen aan een duurzame samenleving. Bij aanschaf of vervanging van auto’s wordt daarom steeds gekeken welk type brandstof het meest geschikt is voor het werk waarvoor de auto wordt ingezet. Met de komst van een vulpunt voor Groengas in Surhuisterveen werd ook de mogelijkheid om voor een auto op groengas te kiezen realistisch.

 

Groengas wordt bijvoorbeeld gemaakt uit mest of afval. Het gas wordt via het aardgasnetwerk naar de pomp gebracht, net als groene stroom uit het stopcontact. Groengas wordt ook in Fryslân geproduceerd. Omrin maakt bijvoorbeeld groengas uit GFT-afval. Rijden op Groengas is schoon en bijna CO2 -neutraal. Een auto op Groengas stoot 80% minder fijnstof en 95% minder NOx uit dan een auto op diesel.

 

[mudslide:picasa,0,nieuwsuitkollum,5711145246253603873]

Wethouder Jan Lammers bij de eerste bedrijfsauto van Achtkarspelen op groengas


Foto Binne-Louw Katsma


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *