“Duorsum Dwaande mei wenjen” nu ook in Surhuizum en Augustinusga

Geplaatst op 24 februari 2012 om 09:05 | In de categorie: ,

SURHUIZUM/AUGUSTINUSGA Ruim 70 belangstellenden uit Surhuizum en Augustinusga kwamen dinsdag 21 februari naar een voorlichtingsavond over ‘Duorsum Dwaande mei wenjen’ in de Pypketsjerke in Augustinusga. ‘Doursum Dwaande mei wenjen’ richt zich op eigenaren van woning van 25 jaar of ouder. Zij komen in aanmerking voor een bijdrage van € 200 voor een energie besparingsadvies. Samen met het energieadvies krijgt men een offerte voor het uit laten voeren van de duurzaamheidsmaatregelen door lokale ondernemers. Voor de financiering kan onder aantrekkelijke voorwaarden een duurzaamheidslening afgesloten worden.

 

‘Doursum Dwaande mei wenjen’ beleefde vorig jaar een succesvolle start in Gerkesklooster-Stroobos. Het project wordt nu uitgebreid met Surhuizum en Augustinusga.

Samen met de verenigingen Plaatselijk Belang en lokale bedrijven heeft de gemeente Achtkarspelen een traject uitgezet om eigenaren goed te kunnen adviseren over duurzame verbeteringen aan hun woning. De bedrijven hebben zich georganiseerd in consortia die een totaalpakket kunnen aanbieden. Door de intensieve samenwerking tussen de gemeente, een energieregisseur en de consortia ontstaat een geheel van advies tot uitvoering en financiering. Hierdoor wordt het woningeigenaren zo gemakkelijk mogelijk gemaakt om een lager energieverbruik te realiseren. Daarnaast verbeterd ook het wooncomfort en gaan de energielasten omlaag. Bovendien wordt de lokale economie gestimuleerd.

 

Na de opening door wethouder Jan Lammers kregen de aanwezigen uitleg over wat het project inhoudt. Energieregisseur Frans Veenboer legde aan de hand van een voorbeeldwoning uit wat er allemaal mogelijk is. Tijdens de pauze kregen de 6 verschillende consortia de gelegenheid door middel van een informatiemarkt om te laten zien wat zij kunnen betekenen voor de inwoners. Overigens hoeven deelnemers de werkzaamheden niet perse door de consortia uit te laten voeren. De vrijheid blijft om te kiezen voor het laten uitvoeren van de maatregelen of juist zelf doen. Deelnemers die daadwerkelijk overgaan tot het nemen van maatregelen uit het energiebespaaradvies worden beloond met een extra bijdrage van €100.

 

Aan het einde van de avond gaven verschillende mensen aan in elk geval een maatwerkadvies aan te willen vragen. De gemeente hoopt dan ook dat dit tot veel energiezuinige aanpassingen zal leiden! De inwoners van de dorpen binnen het pilotproject hebben tot 1 juni 2012 de tijd om gebruik te maken van het aanbod. Wilt u meer weten? Op www.duorsumdwaande.nl vindt u meer informatie over het project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *