Energiekste woning Oudwoude staat aan de Pastorijehôf

Geplaatst op 27 februari 2012 om 22:01 | In de categorie: ,

OUDWOUDE De inwoners van Oudwoude hebben een bijzonder duurzaam huis tot ‘energiekste woning’ gekozen. Tijdens een verkiezingcampagne begin dit jaar is er veelvuldig gestemd op verschillende huizen.

De woning van de familie Van der Naald aan de Pastorijehôf 30 heeft uiteindelijk de meeste jurypunten gekregen op het gebied van energiezuinigheid.
De uitslag van de verkiezing energiekste woning van Oudwoude is maandagavond 27 februari in het multifunctioneel centrum Hústerwâld bekendgemaakt door voorzitter Hilbrand Visser van het Platform Wonen in Kollumerland, de organisator van de verkiezingscampagne. De vrijstaande woning van de familie Van der Naald is in 2001 gebouwd. Het huis profiteert volop van zonlicht. Door een optimale isolatie, schelpen in de kruipruimte en drie lagen glas is het gasverbruik slechts 650 m3 per jaar.

Met achttien pv-panelen wordt stroom opgewekt. Een zonneboiler met vier panelen verwarmt een boiler met een inhoud van 300 liter water. Verder heeft eigenaar Oane van der Naald zelf een hotfill-aansluiting gemaakt op de vaatwasser en wasmachine. De familie vangt regenwater op voor de wasmachine en om de wc mee door te spoelen. In het huis zijn veelal ledlampen te vinden. De woning van de familie F.D. Dijkstra aan de Feersma Hoekstrastrjitte 19 en de familie J.R. Dijkstra aan de Simmerwei 8 zijn respectievelijk als tweede en derde geëindigd in de verkiezing van de energiekste woning van Oudwoude.

Alle dorpen in de gemeente Kollumerland mogen hun energiekste woning kiezen. In maart start de laatste verkiezing in Kollum en Augsbuurt. De campagne wordt op zaterdag 12 mei afgesloten met een energiemarkt op het terrein bij de Formido. Dan wordt ook de energiekste woning van heel Kollumerland bekendgemaakt. Met de verkiezingscampagne wil het Platform de inwoners stimuleren energiezuinige maatregelen te nemen voor lagere woonlasten. Tijdens de bijeenkomst in het multifunctioneel centrum in Oudwoude kregen de genomineerde huiseigenaren een boeket bloemen aangeboden, de winnaars een slimme thermostaat van Van Seggeren en een waardebon van CanvasCompany en werden er prijzen uitgereikt onder de stemmers: twee energiebespaarboxen van Formido, een Energie Prestatie Advies van Woningkeur Surhuisterveen en een tegoedbon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *