Geslaagde inbraakpreventieactie in Achtkarspelen

Geplaatst op 8 juni 2012 om 06:45 | In de categorie: , ,

BUITENPOST/SURHUISTERVEEN Donderdagavond trokken de politie, de gemeente Achtkarspelen, Stichting woningbouw Achtkarspelen, vertegenwoordigers van dorpsbelang en 8 leerlingen van het Lauwers College, richting Sport, dienstverlening en veiligheid gezamenlijk de gemeente in om bewoners in Buitenpost en Surhuisterveen te wijzen op de risico’s en hun eigen verantwoordelijkheid van niet afgesloten ramen en deuren.

 

Burgers worden steeds meer verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de eigen leefomgeving, samen met politie en gemeente, onder het motto Elkenien Dwaande! Door middel van gesprekken, flyers en de zogenaamde voetstapjes werden inbraakpreventieadviezen gegeven.

 

Resultaten actie

Er zijn 503 woningen bezocht in Buitenpost en Surhuisterveen. In totaal zijn er 252 kartonnen voetjes, in de vorm van een schoenafdruk met daarop de tekst: “dit had de afdruk van een inbreker kunnen zijn”, achtergelaten in woningen en schuren. De bewoners en eigenaren werden vervolgens aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Opvallend waren de 112 auto’s en 278 fietsen die niet afgesloten waren. De reacties in de gemeente Achtkarspelen op deze inbraakpreventieactie waren zeer positief.

 

Stijging inbraken

De laatste maanden is een sterke stijging te zien van het aantal woninginbraken in Fryslân, waaronder ook in de gemeente Achtkarspelen. In 2010 werd in Achtkarspelen 24 keer aangifte gedaan van een woninginbraak. In 2011 steeg dit aantal naar 37 aangiften. Daarnaast zijn er 39 inbraken geweest in bedrijven en instellingen.

In de eerste vier maanden van 2012 staat de teller van het aantal woninginbraken al op 20 aangiften. Sieraden, geld en laptops blijken vooral favoriet te zijn bij inbrekers. Reden voor de politie Fryslân om alles op alles te zetten om woninginbraken te verminderen. Zo is een speciaal woninginbrakenteam opgericht dat zich specifiek bezig houdt met het opsporen van woninginbrekers. Het afgelopen jaar werden 67 inbrekers aangehouden. Dankzij deze aanhoudingen konden meer dan 205 woninginbraken worden opgelost.

 

Gelegenheid maakt de dief
De inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website www.keurmerkveiligwonen.nl/consument leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar www.123inbraakcheck.nl en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

 

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties
Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties ziet in uw woon- of werkomgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen!

 

Eerder vonden in de gemeenten Leeuwarden, Súdwest Fryslân, Heerenveen, Lemsterland, Boarnsterhim, Ooststellingwerf en Skarsterlân ook al van deze acties plaats.

Foto’s Geurt. P. Maassen van den Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *