Leerlingen presenteren ontwerp voor amfibieënparadijs

Geplaatst op 29 mei 2012 om 09:28 | In de categorie: , ,

FRYSLÂN  Op vrijdag 1 juni presenteren leerlingen van AOC Friesland de door hun gemaaktelandschapsontwerpen aan hun opdrachtgevers Wetterskip Fryslân en de gemeenteLeeuwarden. De leerlingen hebben een ontwerp gemaakt voor een speelplaats vooramfibieën voor een gebied tussen de Kleine en Groote Wielen in Leeuwarden.

De opdracht

Ongeveer vijfentwintig leerlingen van VMBO GROEN en zes studenten van MBO GROEN van AOC Friesland werken sinds half maart aan een landschapsontwerp voor een klein gebied tussen het gemaal Schanserbrug en de autoweg N355. De leerlingen hebben als

opdracht gekregen om in dit gebied een speelplaats voor amfibieën te ontwerpen. Als bonus is er door sommige groepen ook gewerkt aan een vistrap bij het gemaal.

Het gebied

Het plangebied staat, via een duiker onder de weg, in verbinding met het natuurgebied de Groote Wielen en is zo een schakel in de Ecologische Hoofdstructuur. Het ontwerp dat door de leerlingen wordt gemaakt, is onderdeel van het inrichtingsplan voor het recreatiegebied de Kleine Wielen. In kleine aantallen komen in het gebied nu al verschillende soorten amfibieën voor, waaronder de bruine kikker, de gewone pad, demeerkikker en de bastaardkikker. Door aanpassing van de inrichting van de oevers en kaden kunnen amfibieën hier in de toekomst beter ontwikkelen.

Presentatie

Tijdens de bijeenkomst op vrijdag 1 juni a.s. presenteren alle leerlingen in groepjes hun ontwerpen. Zij doen dit aan de hand van maquettes die ze zelf hebben gemaakt. De presentaties worden gehouden in Aqua Zoo Friesland.

De jury

Dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens van Wetterskip Fryslân en jeugdwaterschapsbestuurder Jesper Kloppenburg nemen namens Wetterskip Fryslân zitting in de jury. Namens de gemeente Leeuwarden is deze rol weggelegd voor Isabelle Diks. De jury wordt aangevuld met een aantal inhoudelijke experts. Het winnende ontwerp wordt gebruikt als basis voor het vervolg, waarbij leerlingen van AOC Friesland volgend jaar het amfibieënparadijs daadwerkelijk gaan aanleggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *