Luidklok en uurwerk toren Driezum worden gerestaureerd

Geplaatst op 15 mei 2012 om 14:05 | In de categorie: ,

DRIEZUM Het uurwerk en de luidklok in de toren van de hervormde kerk Driezum worden gerestaureerd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vooral de luidklok in slechte conditie verkeert. Voorlopig is het luiden van de klok dan ook gestaakt.

De klepel is namelijk afgebroken, een van de dubbele kroonarmen en de middenbeugel van de klok is gescheurd, de schedel van de klok heeft gaten die het gevolg zijn van een gietfout en daarnaast vertoont de klok slijtage op het punt waar de klepel slaat.

 

Het uurwerk wordt voorzien van een nieuwe wijzeraandrijving waarmee de tijd exact wordt weergegeven en automatisch de zomer- en wintertijd wordt ingesteld. De wijzerplaat wordt opnieuw geschilderd en de wijzers en de Romeinse cijfers worden opnieuw verguld.

 

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Toine Daelmans uit Stiphout op advies van de heer Pompstra, adviseur Luidklokken en torenuurwerken. Het streven is de luidklok met uurwerk op 1 oktober aanstaande of zoveel mogelijk eerder weer operationeel te hebben.

 

Op maandag 21 mei a.s. wordt rond 10.00 uur ‘s ochtends de kerkklok uit de kerktoren getakeld en op transport gezet naar Duitsland waar de restauratie wordt uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *