Man en vrouw opgelicht via phishing

Geplaatst op 26 april 2012 om 10:06 | In de categorie:

SNEEK/DANTUMADEEL- De politie stelt een onderzoek naar twee gevallen van oplichting tijdens internetbankkieren (phishing). Een 39-jarige inwoner van Sneek werd op 18 april tijdens het inloggen “gehackt”. Tijdens het inloggen op de internetsite van zijn bank, reageerde de site vreemd en traag. Hij werd verzocht nog een keer in te loggen, wat niet lukte. Toen hij vervolgens problemen bleef houden belde hij met zijn bank. Van een bankmedewerker kreeg hij te horen dat 3300 euro van zijn rekening was afgeschreven. De man deed aangifte.

Een 35-jarige inwoonster van de gemeente Dantumadeel werd op 24 april voor 7500 euro opgelicht. Zij werd door een “zogenaamde” medewerkerster van een bank gebeld om haar inloggegevens door te geven. Dit deed zij en vervolgens werd het geld van haar bankrekening gehaald.

 

Wat is phishing?

Phishing is het vissen naar uw gegevens door internetcriminelen. Meestal gebeurt dit via een e-mail die van uw bank afkomstig lijkt. Hierin wordt u gevraagd uw gegevens terug te sturen of in te voeren op een website. Bijvoorbeeld uw naam, adres, telefoonnummer, rekeningnummers en beveiligingscodes. Deze gegevens gebruiken de criminelen vervolgens om toegang te krijgen tot uw bankrekening.

 

Wat is ertegen te doen?

De banken volgen de ontwikkelingen op het gebied van internetfraude nauwgezet en nemen maatregelen waar nodig. Daarnaast werken ze nauw samen met opsporingsinstanties om

phishingsites op te sporen en uit de lucht te halen. En mocht u schade oplopen door phishing, dan wordt dit meestal vergoed. Voor u wordt het steeds lastiger om nepmails en nepsites te

herkennen. Criminelen worden namelijk steeds behendiger in het namaken. Eigenlijk kunt u maar een ding doen en dat is onthouden dat banken nooit in e-mails naar persoonlijke bankgegevens en inlogcodes vragen. Ontvangers van deze e-mails worden aangespoord de e-mails te verwijderen. (bron: Nederlandse vereniging van Banken)

 

http://www.youtube.com/watch?v=rWobgNXqmNg

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *