Na 40 jaar stopt Theater de Colle te Kollum

Geplaatst op 21 februari 2012 om 19:35 | In de categorie: , ,

KOLLUM Op vrijdag 16 maart biedt Theater de Colle voor het laatst een voorstelling aan. Na bijna veertig jaar houdt het theater op te bestaan. Het bestuur van de Stichting Gemeenschapscentrum Kollum e.o. en de programmacommissie hebben deze beslissing gezamenlijk genomen omdat de publieke belangstelling de afgelopen jaren sterk terugliep, met name bij de voorstellingen voor volwassenen. Daardoor werd het voor de programmacommissie, die volledig uit vrijwilligers bestaat, steeds moeilijker om gemotiveerd te blijven.

Sinds 1973 bood het theater ieder seizoen in zalencentrum De Colle een gevarieerd programma voor jong en oud. Veel cabaretiers die later landelijk bekend werden hebben hun eerste ervaring opgedaan in De Colle, onder meer Herman Finkers, Bert Visscher, Sanne Wallis de Vries en Marc-Marie Huijbregts. Maar ook bekende artiesten werden geprogrammeerd zoals Margriet Eshuijs en Angela Groothuizen. Daarnaast kwamen de regionale artiesten regelmatig langs en deed Tryater de zaal twee keer per jaar aan. Bovendien werden ieder seizoen meerdere voorstellingen voor de jeugd aangeboden.

Dick van der Plas, voorzitter van de programmacommissie, wil benadrukken dat het opheffen van Theater de Colle niet het gevolg is van de bezuinigingen op cultuur. De financiële ondersteuning van gemeente, provincie en verschillende sponsoren was nog steeds voldoende om een volwaardig programma te kunnen bieden. Dat het theater de gordijnen gaat sluiten is enkel en alleen het gevolg van de geringe publieke belangstelling. “Zelfs wanneer we vijftig vrijkaarten verdeelden onder de buurtverenigingen, kwamen maar drie mensen met zo’n kaartje opdagen. Blijkbaar sloeg ons culturele programma niet aan bij de mensen in de regio, en dan moet je reëel zijn en ermee ophouden.” Dat het theater ermee stopt vindt Van der Plas vooral spijtig voor de jeugd van Kollum en omgeving omdat zowel de kindervoorstellingen als de Theaterkick-optredens, die samen met de VO-scholen werden georganiseerd, altijd voor een volle zaal zorgden.

Theater De Colle neemt waardig afscheid. Op 16 maart wordt het laatste optreden verzorgd door Tryater met de spannende familievoorstelling “It geheim fan ‘e Kânselier.” Van der Plas hoopt dat vele Kollumse families van de gelegenheid gebruik zullen maken om nog een keer in Kollum van het theater te genieten. Aanvang 19.30 uur. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *