112HoofdnieuwsRegionaal

145 rijbewijzen ingevorderd in 2022 door politie Noordoost-Fryslân

DOKKUM – Door politie Noordoost-Fryslân zijn er in 2022, 145 rijbewijzen ingevorderd. Het gaat dan om het gebied; Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel en de eilanden Ameland en Schiermonnikoog.

De redenen van de invorderingen variëren. Het gaat om snelheidsoverschrijdingen (90x), rijden onder invloed van alcohol(37x), weigeren van een bloedonderzoek of ademanalyse (9x), gevaarlijk rijgedrag (5x) en rijgeschiktheid (4x). Met betrekking tot alcohol- en drugsgebruik in het verkeer vertellen de invorderingscijfers maar een klein deel van het verhaal. In totaal haalden we 281 bestuurders van de weg die onder onder invloed van alcohol en/of drugs reden.

Bij alcoholgebruik wordt een rijbewijs door de politie ingevorderd bij een ademuitslag van 570 µg/l of meer (beginnend bestuurder 350 µg/l). Bij drugsgebruik wordt een bloedonderzoek uitgevoerd en wordt er door justitie en het CBR naar gelang de uitslag een rijbewijs- of rijbevoegdheidsmaatregel opgelegd. Bij zowel alcohol- als drugs gebruik wordt er door het CBR veelal ook een rijgeschiktheidsonderzoek gestart.

De laatste invordering van 2022 in Noordoost-Fryslân kwam oudejaarsavond op naam van een 22-jarige inwoner van de gemeente Súdwest-Fryslân. In het laatste kwartier van het jaar haalde hij op de Lândyk tussen Harkema en Drogeham een onopvallende politieauto in met een snelheid van 140 km/u. Bij Kootstertille brak de achterkant van de auto uit bij het verlaten van een rotonde. De bestuurder kon de auto met de nodige stuurmanskunsten op de weg houden, maar op basis van het vertoonde gedrag raakte hij zijn rijbewijs kwijt.

Op nieuwjaarsdag stond de invorderingsteller van 2023 door een 46-jarige inwoner van Buitenpost alweer op 1. De man reed op een snorfiets door Buitenpost toen hij staande werd gehouden voor een controle op middelengebruik. Een speekseltest gaf de indicatie drugsgebruik. De man werd aangehouden en voor een bloedonderzoek. Op het bureau verspeelde hij zijn rijbewijs door de medewerking aan het bloedonderzoek te weigeren.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button