17 september: Eerste beelden docuserie De Moord op Marianne Vaatstra
DE WESTEREEN – 1 mei 1999. De dag dat de zestienjarige Marianne Vaatstra verkracht en vermoord wordt gevonden in een weiland bij Veenklooster. Nederland is in rep en roer en de politie zet man en macht in om de dader op te sporen. Het wordt een zoektocht die dertien jaar zal duren.
In de nieuwe documentaireserie De Moord op Marianne Vaatstra gaan we terug naar die bewuste dag en de dagen en jaren die daarop volgden. In vier afleveringen worden alle elementen van deze gruwelijke moord belicht. Van de beschuldigingen, arrestaties van verdachten, persconferenties en het allereerste DNA- verwantschapsonderzoek tot het kort geding van Peter R. De Vries & de familie Vaatstra tegen de Staat Der Nederlanden. Het is voor het eerst dat het complete verhaal wordt verteld. Hoe verdrietig en zinloos de moord op Marianne is geweest, het heeft ook gezorgd voor een doorbraak in de Nederlandse wetgeving waardoor andere moordzaken nu sneller opgelost kunnen worden. De Moord op Marianne Vaatstra is vanaf vrijdag 17 september wekelijks te zien op discovery+.
Het leven is na de dood van Marianne voor veel mensen nooit meer hetzelfde. Deze mensen, de hoofdpersonen in deze serie, vertellen van dichtbij welke impact haar dood, en de jarenlange zoektocht die volgde, voor altijd op hen zal hebben. Als vriendin, als politieagent, als onderzoeker of rechercheur. Voor ieder van hen stond het leven op 1 mei 1999 even stil en werd daarna nooit meer hetzelfde. We beleven samen met de betrokkenen opnieuw de zoektocht die hen jarenlang in de greep heeft gehouden.
Beste vriendin Marianne
Voor het eerst in al die jaren vertelt ook Aafie Kloosterman, de beste vriendin van Marianne en tevens degene die samen met haar toenmalige vriend als eerste arriveerde op het plaats delict, over die gitzwarte periode in haar leven. In de eerste aflevering vertelt Aafie openhartig hoe zij die bewuste dag Marianne ging zoeken, over het laatste afscheid van haar beste vriendin en de stille tocht waar duizenden mensen aan mee deden.
Peter R. De Vries
Ook Peter R. De Vries was jarenlang nauw betrokken bij het onderzoek naar de moord op Marianne en daardoor ook bij de familie Vaatstra. Hij probeerde al een jaar na haar gewelddadige dood een grootschalig DNA-onderzoek van de grond te krijgen. Afgelopen juni deed hij zijn verhaal. In vier afleveringen vertelt De Vries hoe hij betrokken is geraakt bij het onderzoek naar de moord op Marianne en hoe hij in die jaren, samen met de familie, heeft gestreden om de waarheid boven tafel te krijgen.
Mensen hebben de dood van Marianne doorleefd, onderzocht, verdrongen of dragen haar met zich mee. In deze serie wordt duidelijk welke middelen er zijn ingezet om de dader te vinden, tegen welke obstakels men in die jaren is aangelopen en waarom deze nachtmerrie voor alle betrokkenen – zowel naasten als rechercheteams – zo lang heeft moeten duren. Marianne Vaatstra – levendig, goedlachs en pittig- is maar zestien jaar oud geworden. Heel lang was zij ‘De zaak Vaatstra’ maar we mogen niet vergeten dat ze vooral Marianne was.
De Moord op Marianne Vaatstra is vanaf vrijdag 17 september wekelijks te zien op discovery+ en wordt geproduceerd door Fabiola.