Kollum verspeelt punten tegen Hardegarijp

KOLLUM – Kollum voetbalde zaterdagmiddag thuis tegen Hardegarijp. 15 maart jl. had Kollum de wedstrijd tegen Hardegarijp ingehaald op een dinsdagavond en toen werd het een relatief makkelijke overwinning  (0-3). In de beker was Kollum ze ook ruim de baas geweest (1-5).

Hardegarijp heeft de laatste 5 wedstrijden echter niet meer verloren en snoepte de laatste weken punten van Be Quick Dokkum en SV Marum en daarmee is het een tegenstander om niet te onderschatten vandaag. In een wedstrijd die bepaald werd door de harde wind over de lengte van het veld kwam de formatie van Ron de Boer niet verder dan een gelijkspel na 90 minuten.

Na de toss speelt Kollum de eerste helft tegen de wind in. Hardegarijp laat gelijk zien wat de bedoeling is, ze zitten fel op de Kollumers, maar Kollum kan er in de eerste helft nog redelijk voetballend onderuit komen. Kollum moet daarvoor wel een tandje bij schakelen en proberen het voetballend op te lossen en niet mee te gaan in het spel van de Hurdegarypers. De oranjehemden hebben een goeie actie over de linkerkant maar helaas staat er niemand voor de goal om de bal in het net te lopen. Het droge veld helpt niet mee om de bal lekker te laten rollen en de harde wind leidt tot veel ballen buiten de lijnen. Een harde vrije trap van Hardegarijp van 25 meter glipt uit de handen van keeper Andries Dijkstra en de bal verdwijnt net naast het doel over de achterlijn. Er volgen wat schoten vanuit de tweede lijn van vv Kollum maar geen enkele bal wordt echt gevaarlijk. De Kollumers doen er nog een schepje bovenop maar dan is het juist vv Hardegarijp die de bal onderschept na een gemiste bal in de achterhoede van vv Kollum. Andries Dijkstra redt de bal maar laat los en in de kluts wordt de bal weggewerkt door Pieter Henstra.

Randy van Malsen schiet op de goal maar vindt de keeper van vv Hardegarijp op zijn weg. In deze fase komt Kollum er goed door en heeft het meerdere mogelijkheden om tot uitgespeelde kansen te komen. De onzorgvuldigheid in de eindpass vandaag verhindert steeds dat Kollum echt gevaarlijk wordt. Een steekpass op Joop Pijnacker dwingt hem ver naar buiten, maar het lukt hem de bal vanaf de linkerkant voor te geven bij de tweede paal. Gerard van Zonneveld springt hoog en is in staat om de bal in te koppen, het staat 1-0 in de 35ste minuut. De laatste 10 minuten van de eerste helft komt er nog een mooie aanval van Kollum over links maar die aanval strandt omdat scheidsrechter Blom een handsbal constateert. Kollum heeft in deze eerste helft een overwicht gehad en had meer kunnen en moeten doen om met een grotere voorsprong te gaan rusten.

In de tweede helft begint de thuisclub, waarin Kollum met de wind vol in de rug speelt, met een pass van Thieme Brandsma op Joop Pijnacker. Joop schiet op de goal in de korte hoek maar de keeper van vv Hardegarijp redt. Daarna laat vv Hardegarijp zien dat ze vandaag naar Kollum zijn gekomen om in ieder geval een punt mee te nemen naar Hardegarijp. De wedstrijd kantelt en Hardegarijp wordt dreigender. Er volgt een prima redding van Dijkstra op een schot van vv Hardegarijp, de Kollumers hebben het zwaar in deze fase van de wedstrijd. Er vallen grote gaten op het middenveld, dekking staat op 3-4 meter. “Om moedeloos van te worden” zou Ron de Boer na afloop zeggen. Kollum mist in deze fase de geblesseerde verdedigende middenvelders als Romke Bos en Ruben Merkus om de wedstrijd onder controle te krijgen. In de 67e minuut wordt slap verdedigend ingrijpen van vv Kollum afgestraft door vv Hardegarijp en komt ze langszij op 1-1. Kollum grijpt in en in het laatste kwartier van de wedstrijd wordt Jasper Sietzema  gewisseld voor Arne Jan de Boer en Randy van Malsen wordt gewisseld voor Jan Postmus.

Kollum weet dat het meer moet geven in deze fase van de wedstrijd maar het lukt niet. Aanvallende impulsen laten te grote ruimtes achter. Hardegarijp maakt veel overtredingen op de Kollumers en laat ze niet in hun spel komen. Kollum vergeet te voetballen en gaat mee in het spel van Hardegarijp. Aanvallend verdwijnen teveel ballen over de achterlijn. Vrije trappen die normaal voor veel gevaar moeten zorgen worden speelbal van de wind en leiden niet tot kansen.

Hardegarijp doet er alles aan een punt over de streep te trekken en heeft geen haast meer, de zuivere speeltijd spelregel introduceren in het voetbal is zo gek nog niet. Arne Jan de Boer is nog het dichtst bij een doelpunt als zijn half volley de bovenkant van de lat raakt. Ondanks een slotoffensief lukt het Kollum niet meer de uitslag te wijzigen en zo verliest de koploper in de 2e klasse 2 belangrijke punten.

Volgende week mag Kollum uit naar VV Zwaagwesteinde. De thuiswedstrijd tegen deze buurtgenoot werd niet erg overtuigend winnend afgesloten, VV Zwaagwesteinde heeft deze competitie al vaker reuzendoder gespeeld en dus kan Kollum de borst natmaken volgende week.