Kollum revancheert zich tegen Veendam

KOLLUM VV Kollum verloor, weliswaar geflatteerd, met maar liefst 5-1 van Drenthina vorige week. Veendam 1894 is de tegenstander zaterdagmiddag en het is even aanzien hoe de ploeg reageert op de uitglijder van vorige week. Opnieuw een wedstrijd tegen een tegenstander waar  nog nooit eerder tegen is gespeeld. VV Veendam 1894 heeft in de openingswedstrijd gelijk gespeeld tegen de koploper Drenthina, dus mogelijk wel een ploeg om rekening mee te houden. Veendam is horizontaal overgestapt van de zondag 2e klasse naar de zaterdagcompetitie en daarmee samengegaan met de 5e klasse zaterdagafdeling van dezelfde club.

Kansenfestijn

Door de rode kaart van Johan Schat vorige week speelt Marc Wijma in zijn plaats vandaag.  Kollum start met rustig opbouwen en na een aanval over veel schijven is het een teruggetrokken voorzet van Thieme Brandsma vanaf links die via de hak van een Veendammer verdediger binnen valt. Even later is Joop Pijnacker heel dichtbij met een harde schuiver die op de paal komt, nadat de Veendammer verdediging zich weer laat verrassen door het natte veld en de bal niet goed wegwerkt.

Ook Veendam1894 krijgt dan een kansje waarbij er bijna een bal vanaf de achterlijn bijna tussen de benen van de keeper van Kollum door glipt. In de 20e minuut wordt er een harde voorzet  door Joop Pijnacker gegeven die door meerdere verdedigers getoucheerd wordt en ook pardoes in de goal verdwijnt. Gerard van Zonneveld kwam in sliden en zat er dicht bij, maar ook deze goal zal de annalen in gaan als eigen goal.

Verder dan nog een schot uit de tweede lijn komt Veendam niet in de eerste helft,  en dat is een eenvoudige prooi voor Mark Huizenga, de jonge doelman van Kollum. Nog net voor de pauze krijgt Kollum een hoekschop waarbij de bal smoort tussen de mensen en in het 5 meter gebied blijft hangen. Joop Pijnacker bedenkt zich niet en hakt de bal fraai binnen.

Kollum speelt de eerste helft bij vlagen mooi voetbal en de Kollumers gaan terecht met een 3-0 voorsprong de kleedbox in. Dat hadden veel meer kunnen en eigenlijk moeten zijn, scherpte bij de aanvallers en een assistent scheidrechter aan Veendammer zijde ‘die probeerde er nog een wedstrijd van te maken’ verhinderden dat de score verder op liep.

Natte tweede helft start stroef

In de tweede helft komt er een feller Veendam 1894 uit de box en Kollum moet even in de achteruit. Thieme Brandsma maakt een overtreding op het middenveld en krijgt hiervoor een gele kaart. Veendam 1894 ziet een schot op de paal belanden. Kollum wordt wat overrompeld in het begin van de tweede helft en is te flegmatiek in balbezit in deze fase, waardoor er veelvuldig balverlies is terwijl met wat meer scherpte de ruimte achter de aanzettende Veendammers benut hadden kunnen worden. Of het steeds natter wordende veld het spelen van diepe ballen lastiger maakt  is niet te zeggen, maar het oogt stroef het eerste kwartier na rust.

Na de nodige wisselingen op het veld bij zowel Veendam1894 als Kollum lijkt het dat Kollum weer wat hernieuwde grip op de wedstrijd heeft. Gerard van Zonneveld en Marc Wijma verlaten het veld voor Luuk Piersma en Gerben Brandsma. Broer Thieme Brandsma ziet zijn schot gered worden door de keeper.

Thijs Graver, de keeper van Veendam, schiet de bal naar voren en met een fraaie boogbal wordt de bal afgerond door Dinand de Jonge waarmee de stand op 3-1 komt. Kollum probeert de aanval gelijk weer te zoeken en Gerben Brandsma ziet dat zijn inzet niet goed wordt verwerkt door de keeper waarop Benjamin Zondervan op de juiste plaats staat om af te ronden. Kollum leidt met 4-1 en daarmee is de angel wel uit de wedstrijd. Drie grote persoonlijke fouten zorgen in de deze wedstrijd voor de capitulatie bij de Groningers.

De verdediging van Veendam 1894 is daarna niet meer bij machte om de Kollumer aanvallers te stoppen en na een mooie voorzet van Gerben Brandsma scoort Dennis Krohne met een fraaie geplaatste kopbal 5-1. Ron de Boer wisselt in de slotfase nog 2x en ziet nog dat zijn ploeg er 6-1 van maakt na een mooie aanval via Jan Postmus en Joop Pijnacker die niet zelfzuchtig is en Gerben Brandsma in staat stelt zijn uitstekende invalbeurt te belonen met een doelpunt.

Volgend weekend is Kollum vrij, op 29 oktober a.s. staat de thuiswedstrijd tegen Achilles 1894 op de rol.