HoofdnieuwsRegionaal

Vriendengroep De Stobbe vernieuwt met “Stobbe plein” tijdens 2-jaarlijkse optocht

KOLLUMERSWEACH & FEANKLEASTER – De 2-jaarlijkse optocht in Kollumersweach en Feankleaster donderdag 12 september stond dit jaar in het teken van verandering voor de bekende vriendengroep De Stobbe. Waar de groep de afgelopen jaren furore maakte met indrukwekkende en creatieve wagens zoals “Pirates of the Stobbe” (2012), “Stobbe in de Jungle” (2014), De Stobbe en Flodder (2016), “Peaky Stobbe” (2018) en De Stobbe in Mexico (2022) bleef het dit jaar opvallend stil aan de kant van de weg. Maar afwezig was de groep zeker niet.

Door uiteenlopende omstandigheden lukte het De Stobbe dit jaar niet om een wagen te bouwen voor de optocht, maar een tweetal dames uit de groep besloot de feestdag toch niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Onder het thema “Dit kear gjin Stobbe wein; Wolkom op it Stobbe plein!” creëerden zij een geheel nieuwe ervaring tijdens de avondroute aan de Wethouder Beerdastrjitte. Uit een snelle check met de gemeentelijke richtlijnen bleek dit zonder evenementenvergunning te kunnen. Op het plein stond geen grote versierde wagen, maar een sfeervolle setting met een foodtruck van Bijleveld Producties, een partytent, tafels, banken en uiteraard de nodige drankjes. Normaal tussen de ochtend- en avondoptocht ging de groep met vaste prik(kers) barbecueen met vlees van de slagerij en kipschnitzels gesponsord door Kipschnitzel.nl. Dit jaar werd er snack gehaald uit de lokale snackbar. Het Stobbe plein werd al snel een verzamelpunt voor feestgangers, maar het gevoel dat er iets ontbrak, bleef hangen.

Het gemis van een eigen wagen en deelname aan de optocht was voor veel groepsleden merkbaar. “Ik had vandaag ook wel aan het werk gekund,” verzuchtte een lid van De Stobbe. “Er is zo niets aan als je niet meedoet met de optocht, geen sfeer en beleving.” Een ander lid, die zich niet aan de kant van de straat kon voorstellen zonder actief deel te nemen, besloot last-minute een clownsoutfit met het thema “Wil met je spelen” aan te trekken om toch nog mee te lopen en zo de verbinding met het publiek te zoeken.

Toch waren er ook twijfels binnen de groep over de toekomst van De Stobbe in de optocht. Een van de leden merkte op dat de wagen uit 2022 weleens de laatste zou kunnen zijn. “Misschien is het wel over, we worden ook allemaal ouder en de prioriteiten in ons leven komen elders te liggen” klonk het verstandig. Toch gaven anderen aan dat de drang om in 2026 weer deel te nemen en met een spectaculaire nieuwe wagen terug te keren, sterk aanwezig is. “Die kipschnitzels horen er toch een beetje bij” en “Het kriebelt bij iedereen, we willen de optocht weer naar het hoogste niveau tillen. Het valt dit jaar toch wat tegen,” wordt gezegd met een knipoog.

Wat de toekomst ook brengt, De Stobbe blijft een vaste naam binnen de dorpen Kollumersweach en Feankleaster. Het Stobbe plein was een nieuw concept, en het is duidelijk dat de groep nog altijd leeft. Of er in 2026 weer een wagen van De Stobbe zal schitteren, blijft voorlopig een verrassing. Eén ding is zeker: De Stobbe houdt de dorpsgeest levendig, is het niet op de straat, dan wel op het plein.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button