HoofdnieuwsRegionaal

Aantal besmettingen gehalveerd, vaccineren ook in avonduren

FRIESLAND – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week gehalveerd. Er waren 260 positieve testen, tegen 537 een week eerder. De vorige keer dat de besmettingen in zeven dag tijd met meer dan de helft verminderden, was een jaar geleden, toen de cijfers al laag waren. Een recordaantal van 44.288 inwoners van Fryslân kreeg een prik. Binnenkort vaccineert GGD Fryslân ook ’s avonds.

Vanwege de gunstige cijfers en de daling van de ziekenhuisopnames is het risiconiveau van Veiligheidsregio Fryslân deze week afgeschaald van ‘zeer ernstig’ naar ‘ernstig’. Bij GGD Fryslân is één nieuwe opname gemeld, tegen negen vorige week. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners was in Fryslân het laagste van Nederland.

In alle leeftijdsgroepen blijft het aantal besmettingen afnemen. Het aandeel van de groep tussen de 18 en 30 jaar steeg de afgelopen weken, maar liep nu terug. Het ging om 50 besmettingen.

In de basisscholen daalden de besmettingen het minst (van 57 naar 55). Het voortgezet onderwijs telde 37 nieuwe besmettingen, tegen 76 de week ervoor. In de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg waren geen clusters van drie of meer besmettingen.

Testen blijft nodig
De afgelopen week hebben 5167 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen. Vorige week waren dit er 6564 tests. Het aantal tests daalt daarmee minder snel dan het aantal besmettingen. Dit betekent dat veel mensen zich bij klachten laten testen. Hierdoor daalde het vindpercentage van 6,7 naar 4,3.

,,In deze tijd van dalende cijfers en versoepelingen verdienen onze inwoners een pluim voor hun trouw aan testen’’, zegt directeur Margreet de Graaf. ,,Zo krijgen we maximaal zicht op het virus en kunnen uitbraken snel uitdoven.’’ Vandaar dat de oproep blijft om je bij klachten te laten testen, ook voor wie al gevaccineerd is.

Meer vaccinaties
De afgelopen week kregen 44.288 Friezen een coronavaccinatie bij de GGD. Vorige week waren dit er 36.200. Zo’n 120.000 Friezen zijn inmiddels volledig gevaccineerd door de GGD.

Er zijn nu in totaal 333.898 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 90.000 en 120.000 inentingen verzorgd.

De leeftijdsgroep die nu aan de beurt is om een afspraak te maken, is die van geboortejaar 1991. Kinderen van 12 tot 18 jaar die gewoonlijk de griepprik krijgen, kunnen ook het vaccin krijgen.

Vaccinatie asielzoekers
Over twee weken bezoekt GGD Fryslân de vijf asielzoekerscentra om te vaccineren. Het gaat om 1470 mensen in azc’s in Drachten, Sneek, Balk, Sint Annaparochie en Burgum. Voor het prepareren van de spuiten gaat de vaccinatiebus mee.

Met de bus zijn deze week in Hallum en Kollum totaal 250 inentingen gedaan. Woensdag staat de bus in Wolvega, bij sporthal De Steense (8.30 tot 17.00 uur)

Openingstijden verruimd
Vanwege de grote groepen gevaccineerden zijn vier priklocaties binnenkort langer open. In Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek gebeurt het vaccineren vanaf 21 juni twee weken lang tot ’s avonds tien uur.

Gele boekje
Er blijven veel vragen binnenkomen over het gele boekje. Na de vaccinatie kan iedereen die dat wil een stempel in het boekje krijgen. Wie ingeënt is door de GGD kan vanaf komende maandag twee weken lang van 8.00 tot 20.00 uur terecht bij een stempelpost bij de vaccinatielocaties in Leeuwarden, Drachten en Sneek. De GGD is niet verantwoordelijk voor prikken die huisartsen en zorginstellingen hebben gezet en kan daardoor die gevaccineerden ook geen stempels geven

De boekjes zijn niet verkrijgbaar bij de GGD en hebben ook geen status als officieel coronavaccinatiebewijs. In EU-verband werken de overheden aan een fraudebestendig, digitaal vaccinatiepaspoort. Wie corona heeft gehad, kan dit laten vermelden op de vaccinatiekaart.

Cijfers
Met de 260 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 43.539 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Er is één sterfgeval gemeld, vorige week geen enkele.

Gemeenten 
In acht van de achttien Friese gemeenten is het aantal besmettingen in een week tijd meer dan gehalveerd. Ooststellingwerf telde deze week geen enkele positieve test. Verder waren Waadhoeke, Smallingerland en Ameland grote dalers. In elf gemeenten waren minder dan 20 besmettingen.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 62 (88), Súdwest-Fryslân 36 (63), Noardeast-Fryslân 32 (36), Opsterland 21 (27), De Fryske Marren 21 (38), Smallingerland 20 (88), Heerenveen 17 (28), Dantumadiel 14 (29), Weststellingwerf 13 (46),Achtkarspelen 8 (21), Tytsjerksteradiel 7 (15), Waadhoeke 4 (23), Harlingen 4 (10), Ameland 1 (8), Ooststellingwerf 0 (16), Terschelling 0 (1), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button