HoofdnieuwsRegionaal

Aantal nieuwe besmettingen stabiel, groot testcentrum in Leeuwarden

LEEUWARDEN – Het aantal coronabesmettingen in Fryslân laat een stabiel beeld zien. Deze week kwamen er 703 bij, iets meer dan de 672 van vorige week. Op 15 december opent een grote teststraat in Leeuwarden, waar mensen met klachten voor een snelle antigeentest terecht kunnen.

Over de laatste maand bekeken, zijn er gemiddeld zo’n 95 positieve tests per dag. Dit is de helft minder dan de maand ervoor. Ondanks deze positieve ontwikkeling houdt GGD Fryslân zorg over de verspreiding van het virus.

Nog steeds is ongeveer een kwart van de besmette personen zestig jaar of ouder. Het aantal besmette bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen steeg van 47 naar 51. Ook zijn daar deze week 43 besmette medewerkers geteld.

Er zijn deze week relatief meer twintigers positief getest. Op basisscholen zijn zeven besmettingen gemeld. Op alle overige scholen samen (inclusief studenten van 18 jaar en ouder) 83, vergelijkbaar met vorige week.

Het aantal afgenomen tests op de vier Friese GGD-locaties bedroeg 8780, 800 meer dan de 7946 van vorige week. Dit is het hoogste aantal in zes weken. Sinds dinsdag kunnen mensen zonder klachten zich laten testen, vanaf de vijfde dag van hun door bron- en contactonderzoek of de coronamelderapp gestarte quarantaine.

Meer bron- en contactonderzoek

Het bron- en contactonderzoek is deze week geïntensiveerd. Dit is nodig om het virus verder op te sporen en in te dammen. Hieraan werken bij GGD Fryslân inmiddels zo’n 120 mensen. In combinatie met het naleven van de maatregelen die er zijn, kan dit helpen om verspreiding van het virus te beperken.

Bij meerdere besmettingen gelinkt aan een school verricht een speciaal onderwijsteam van bron- en contactonderzoekers van GGD Fryslân uitgebreid onderzoek. Hieruit blijkt dat leerlingen tot 18 jaar de besmetting meestal niet op school oplopen.

Het landelijke uitgangspunt is dat lessen zo veel mogelijk fysiek doorgaan. In enkele gevallen waarbij er binnen en/of buiten school zeer intensief contact is geweest met een positieve klasgenoot, adviseert de GGD aan deze nauwe contacten om in quarantaine te gaan. De scholen beslissen uiteindelijk zelf of zij een klas naar huis sturen en thuisonderwijs geven.

Grote teststraat in Leeuwarden

GGD Fryslân neemt op 15 december een grootschalige testlocatie in Leeuwarden in gebruik. Deze zogeheten L-testlocatie komt in WTC Expo. Stapsgewijs kunnen zich hier uiteindelijk rond de 1700 mensen per dag op het coronavirus laten testen, voornamelijk via de snellere antigeentest. Alle Friese testlocaties samen krijgen een testcapaciteit van 5000 personen per dag.

 Cijfers

Met de 703 positieve tests van afgelopen week zijn nu 8978 inwoners van Fryslân besmet geraakt met het virus. De GGD kreeg deze week 9 meldingen van besmette mensen die zijn overleden. Vorige week waren dit er 13. Het officiële sterftecijfer in verband met corona staat nu op 138. Er zijn 7 ziekenhuisopnames doorgegeven, vorige week 6.

Gemeenten 

Súdwest-Fryslân is de gemeente met verreweg de meeste besmettingen (27 procent van het Friese totaal). Het aantal positieve testen steeg weer na een flinke daling in de week ervoor. Ook vijf andere gemeenten lieten de afgelopen week een forse stijging zien. In drie gemeenten was sprake van een grote daling.

Het aantal nieuwe besmettingen van deze week (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 191 (164), Leeuwarden 92 (128), Noardeast-Fryslân 64 (38), De Fryske Marren 55 (40), Smallingerland 49 (35), Opsterland 35 (25), Waadhoeke 33 (49), Ooststellingwerf 30 (55), Heerenveen 29 (43), Weststellingwerf 29 (23),  Achtkarspelen 28 (22), Tytsjerksteradiel 25 (23), Dantumadiel 21 (16), Harlingen 21 (7), Ameland 1 (0), Terschelling 0 (3), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button