HoofdnieuwsRegionaal

Afbeelding Foekje Dillema siert gevel van Meckama State

KOLLUM – Begin mei dit jaar zijn een aantal enthousiaste Kollumers gestart met een Streetart project. Als eerste is het Toeristisch overstap punt voorzien van een afbeelding van het Kollumer oproer. Daarna is er een atletiekbaan aangelegd bij Meckama State met een verwijzing naar Foekje Dillema die hier haar laatste jaren gewoond heeft.

Afgelopen donderdag is op de gevel van Meckama State een grote afbeelding ( 5 bij 5 meter) van Foekje Dillema geplaatst. Het is een foto afgedrukt op aluminium en daarachter een houten frame. Volgend jaar maart zal hier ( als Corona eindelijk weg is hopen wij) een wedstrijd plaatsvinden om de Foekje Dillema Bokaal.

De afbeelding is tot stand gekomen in samenwerking met de mensen van Meckama State, in overleg met de gemeente en uitgevoerd door een aantal vrijwilligers uit Kollum. Gesponsord door de volgende bedrijven : Fotocadeau, F. vd Laan(aannemer),Barkmeijer houthandel, Damstra ( schildersbedrijf ), Starko Kollum.

Wie was Foekje ook al weer ?
Foekje was een Nederlandse atlete uit de periode dat ook Fanny Blankers Koen atlete was. Zij is in Burum geboren ( 1926) en overleden ( 2007) hier in Meckama State.
Door de atletiekunie ten onrechte geschorst  in 1950, werd voor man uitgemaakt.
Na haar dood in 2008 is ze door de Nederlandse Atletiekunie gerehabiliteerd
Haar prestaties: 11 gouden medailles op de 100 en 200.
Volgens het tv programma “andere tijden sport “ is deze schorsing
het grootste sportschandaal in de Nederlandse sportgeschiedenis.

 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button