HoofdnieuwsRegionaal

Besmettingen dalen bij alle leeftijden, vaccinatiebus start woensdag

FRIESLAND – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân blijft dalen. De afgelopen week waren er 673 nieuwe positieve tests, tegen 921 een week eerder. Het is de vijfde week van dalingen op rij. Het is voor het eerst sinds het testen voor iedereen met klachten mogelijk is, dat de daling zolang aanhoudt. In vijf weken is het aantal besmettingen meer dan gehalveerd. De opkomst bij de vaccinaties van volwassenen tot 60 jaar op de Waddeneilanden is 80 procent.

Het aantal besmettingen onder ouderen neemt dankzij de vaccinaties gestaag af. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 11 bewoners positief, tegen 22 een week eerder.

In alle leeftijdsgroepen nam het aantal besmettingen af. Het aandeel van de groep tussen de 18 en 30 jaar is verder toegenomen. Ze zijn verantwoordelijk voor ruim een kwart van alle nieuwe besmettingen. Maar ook in hun groep dalen de absolute cijfers. Het aantal positief geteste scholieren daalde licht, ook al zijn de scholen na de meivakantie weer begonnen. Ondanks de gunstige cijfers geldt voor Fryslân op het coronadashboard nog steeds de status ‘zeer ernstig’, de hoogste kwalificatie die er is.

 Vaccinaties

De afgelopen week kreeg een recordaantal van 33.795 Friezen een coronavaccinatie bij de GGD. Vorige week waren dit er 29.706. De komende weken loopt dit verder op.

Er zijn nu in totaal 253.410 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 68.000 en 103.000 inentingen verzorgd.

De jongste reguliere leeftijdsgroepen die nu aan de beurt zijn voor een vaccinatie zijn die van de geboortejaren 1974 en 1975. Zij kunnen online al een afspraak maken.

 Dak- en thuislozen

Een vaccinatieteam van GGD Fryslân bezoekt komende week zeven opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Deze doelgroep – vanaf 18 jaar – krijgt het vaccin van Janssen, waardoor maar één prik nodig is. De opvangorganisaties, die het vaccinatieplan mede hebben vormgegeven, verzorgen samen met de GGD onder meer de voorlichting.

 Vaccinatiebus

Woensdag 2 juni gaat de GGD de vaccinatiebus voor het eerst inzetten. De bus staat dan de hele dag in Harlingen. 65-plussers met een uitnodiging van het RIVM zijn zonder afspraak welkom. Het betreft een proef. Na de eerste weken volgt de beoordeling over het vervolg.

Waddeneilanden

Deze week is GGD Fryslân op de Waddeneilanden voor vaccinatie van inwoners van 18 tot 60 jaar. Zo’n 80 procent van deze leeftijdsgroep maakt hier gebruik van. Op Schiermonnikoog en Vlieland kunnen alle volwassenen die dat wilden nu hun eerste prik hebben gehad. Op Ameland en Terschelling duurt het prikken tot en met zondag. In de week van 28 juni volgt de tweede ronde.

 Cijfers

De afgelopen week hebben 7227 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds half februari. Vorige week waren er 8536 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) daalde van 8,5 naar 7,8. Dit betekent dat de GGD meer zicht heeft op de verspreiding van het virus.

Met de 673 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 42.745 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn twee sterfgevallen gemeld (vorige week drie) en zestien ziekenhuisopnames (vorige week dertien).

Gemeenten

In drie Friese gemeenten halveerde het aantal nieuwe besmettingen: in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Waadhoeke. De cijfers stegen in Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en op Ameland.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 133 (177), Súdwest-Fryslân 71 (143), Noardeast-Fryslân 60 (51), Smallingerland 59 (50), Weststellingwerf 56 (79), De Fryske Marren 54 (108), Dantumadiel 45 (25), Opsterland 37 (54),  Heerenveen 37 (45), Waadhoeke 27 (58), Achtkarspelen 27 (37), Tytsjerksteradiel 23 (44), Ooststellingwerf 23 (28),  Harlingen 13 (15), Ameland 7 (1), Vlieland 0 (5), Terschelling 0 (1) en Schiermonnikoog 0 (0).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button