112HoofdnieuwsRegionaal

Bevelvoerder brandweer over onrust in Kollumerzwaag: ME ging te snel over op geweld

KOLLUMERZWAAG – Bevelvoerder Albert Dantuma van de brandweer De Westereen vindt dat de mobiele eenheid anders had moeten optreden bij de onrust in Kollumerzwaag op oudjaarsavond, zo valt te lezen op Omrop Fryslan.

De ME ging te snel over opgeweld, vindt Dantuma. In gesprek gaan was beter geweest. “Dit had anders heel anders kunnen aflopen, want de sfeer was gewoon goed”, begint Albert Dantuma zijn verhaal.

De brandweer werd opgeroepen voor een brand aan de Koarteloane in Kollumerzwaag. Toen ze daar kwamen, was de ME er al.

Geen overleg
“We hadden dienst van 18.00 tot 06.00 en we staan dan paraat voor branden en escalatie”, vertelt Dantuma. “Maar toen we aankwamen op de Koarteloane was er al een grote ME-garde aanwezig. Dat was vreemd, want zij gaan altijd met ons in overleg. We zijn blij met de ME hoor, want ze helpen ons vaak. Maar dit keer konden we niet met ze in overleg.”

Dantuma is bekend in Kollumerzwaag. Hij kent de mensen, en de mensen kennen hem. “Gewoonlijk gaan we als brandweer altijd naar de mensen toe en praten we met ze. Onze vrijwilligers zijn ook mensen uit de dorpen, dus we kennen iedereen. We zijn bekenden van het publiek en kunnen dan rekenen op begrip. We komen daar al jaren.”

Maar nu ging het anders dan anders. “De ME zei: ‘We overleggen niet, we gaan direct ontruimen.’ Dat zorgt alleen maar voor escalatie. Later hoorden we dat minsken aangevallen zijn door de ME, ook mensen die er niets mee te maken hadden. Dat had niet gehoefd. Had ons het laten oplossen met praten. Dan was het klaar geweest.

Dantuma baalt
Op nieuwjaarsdag keek Dantuma naar het nieuws. “En dat stak me. De politie meldde dat we zijn aangevallen met vuurwerk en dat ze daarom de boel hebben ontruimd. Maar dat was niet zo. We waren er nog niet eens.”

Het geeft Dantuma een vervelend gevoel. “Met alle respect voor de ME en de politie, maar het had anders gemoeten. Ik ken ook alle mensen uit het dorp en krijg nu te horen dat wij de oorzaak zijn. Daar ben ik het niet mee eens. Donderdag gaan we met ons allen in overleg en dan gaan we dit aanstippen.”

Veiligheidsregio: te vroeg om te oordelen
De politie wil inhoudelijk niet reageren, zegt een woordvoerder. Als de bevelvoerder in contact wil komen met de ME, dan kan dat altijd, zegt de woordvoerder.

De Veiligheidsregio Fryslân laat in een reactie weten dat ze zich niet kunnen vinden in het verhaal van Dantuma. Ze vinden het nog te vroeg om te oordelen over de situatie in Kollumerzwaag, ze wachten een evaluatie af.

Aangifte tegen politie

In Kollumerzwaag is inmiddels de oproep gekomen om aangifte te doen tegen de politie en Mobiele Eenheid. Tjipco Gommers deed op Facebook een oproep aan mensen die klappen hebben gehad tijdens de jaarwisseling. Er bestaat een plan om gezamenlijk aangifte te doen. Hij schrijft: “Alles wat er is gebeurd valt niet goed te praten!!!!”

Tekst: Omrop Fryslan.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button