Buitenpost en HZVV delen de punten

Buitenpost en HZVV speelden zaterdag met 1-1 gelijk. In de eerste helft scoorden de nummers 6 en 7 van de ranglijst één keer. Het doelpunt van de Blauwkes kwam op naam van Rob Schokker. Op het loodzware veld op sportpark De Swadde had het gemakkelijk 3-3 kunnen worden, maar na 90 minuten bleef de 1-1 op het scorebord staan. Een uitslag waar beide teams vrede mee hadden.

In een natte en troosteloze ambiance zonder publiek wist het topduo Daan Zorgdrager en Pier Schotanus voor de nodige sfeer te zorgen. Zij gaven commentaar bij een livestream die 1200 views op YouTube opleverde. Zij zagen ook dat de openingsfase voor de gasten uit Hoogeveen was. De rappe Kelly João had HZVV op voorsprong kunnen zetten, maar keeper Kevin van der Meulen keerde zijn doelpoging. Na tien minuten spelen kwam Buitenpost beter in de wedstrijd en golfde het spel op en neer. De tweede grote kans was voor de thuisploeg. Willem de Boer had een goede actie in huis en waarna de bal voor de voeten van de ijverige Max Huiskamp kwam. Zijn schot werd met moeite van de lijn gehaald. Overigens bleek Huiskamp na afloop maar liefst ruim 13 kilometer te hebben afgelegd. Van der Meulen moest na een half uur opnieuw een aanvaller van HZVV afstoppen nadat een bal op het middenveld zomaar werd ingeleverd. Twee minuten later was het dan wel raak voor de Drenten. Uit een corner belandde de bal eerst op de paal, waarna in de scrimmage aanvoerder Alex Zomer het doelpunt claimde. Terwijl HZVV dacht met een voorsprong de kleedkamer op te kunnen zoeken, gaf Buitenpost nog één keer gas. In de laatste minuut voor rust gaf Mark van der Meer goed voor op Rob Schokker die met zijn hoofd raak kopte: 1-1.

De tweede helft begon Buitenpost met twee verse krachten. David Kazimier en Jorn Jongsma kwamen in het veld voor Durk de Haan en Mark van der Meer. Net als in het eerste bedrijf was de beginfase weer voor HZVV. Dit resulteerde tot een bal op de paal. Daarna was Buitenpost gevaarlijker. Jongsma en De Boer kregen beide een grote kans, maar tot twee keer toe kon doelman Rodney Rosink met zijn voeten redden. Een kwartier voor tijd kreeg HZVV-verdediger Jan Hup de mogelijkheid van afstand te schieten. Van der Meulen moest zich uitstrekken om de bal uit de kruising te tikken. De laatste fase was in het voordeel voor Buitenpost. Met name uit vrije trappen en hoekschoppen kreeg de ploeg verschillende mogelijkheden om te scoren. Zo kopte Berend Schootstra uit een vrije trap van Mark Huizinga net naast. Beide keepers waren in vorm en lieten zich slechts één keer passeren, waardoor de wedstrijd eindigde in een terechte gelijkspel. Buitenpost klimt met het punt naar een verdienstelijke vijfde plek.

Het was moeilijk voetballen op het zware hoofdveld, gaf Buitenpost-trainer Willem Brouwer aan. “We moesten veel energie in de wedstrijd steken tegen deze goede ploeg, die technischer en gemakkelijker voetbalde. Maar wij kunnen veel strijd leveren, dat hebben we nu ook weer gedaan. En daar kun je resultaat mee halen, dat hebben we weer bewezen.” Door de avondlockdown gaat de inhaalwedstrijd dinsdagavond tegen Berkum niet door. Het is nog onzeker of de volgende uitwedstrijd, aanstaande zaterdag tegen Eemdijk door kan gaan omdat er ‘s avonds niet getraind mag worden. Brouwer: “We zijn sportmensen, we willen graag doorvoetballen. Als het stopt, zou dat erg jammer zijn.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma, Mark Huizinga, Durk de Haan (46. David Kazimier), Max Huiskamp, Berend Schootstra, Willem de Boer (85. Folkert van Dongera), Mark van der Meer (46. Jorn Jongsma), Rob Schokker, Rolf Dijk (72. Mike Visser)

Scoreverloop: 33. Alex Zomer 0-1, 45. Rob Schokker 1-1

Gele kaart: Rolf Dijk, Berend Schootstra (Buitenpost)