RegionaalSport

Buitenpost hard onderuit tegen Scherpenzeel

BUITENPOST – Op eigen veld verloor VV Buitenpost zaterdag met duidelijke cijfers van VV Scherpenzeel. Met rust stond het tegen de verhouding in nog 2-2. Rik Weening en Jarno Westerhof scoorden voor de thuisploeg. In de tweede helft liep de sterke tegenstander uit naar 2-5. “Scherpenzeel zal bovenin eindigen, dat is geen concurrent van ons. Maar iedere nederlaag doet wel pijn”, zei Buitenpost-trainer Kevin Waalderbos.

De Blauwkes speelden op De Swadde in het rood. Ze pasten zich aan omdat zowel het thuis- als uittenue van Scherpenzeel veel blauw in zich heeft. Rik Weening startte voor het eerst dit seizoen in de basis. Youri Sletering was toegevoegd aan de ziekenboeg. Vanaf de aftrap was er één bovenliggende partij. De ambitieuze formatie uit de Gelderse vallei deelde de lakens uit, ondanks dat ze een zware wedstrijd dinsdag tegen tweededivisionist Spakenburg in het KNVB-bekertoernooi hadden gespeeld. Dat duel verloren ze trouwens in blessuretijd.

Ruimte achter de verdediging

De aanvalsdrift van Scherpenzeel leidde meteen tot een goede kans. Een kopbal ging over. Toch stond het na zeven minuten spelen 1-0. David Albert Villalta vond de ruimte achter de verdediging. Hij stuurde Jarno Westerhof diep die alleen op de keeper afging. Westerhof gaf vervolgens op het juiste moment breed op Rik Weening. De spits kapte de voorbijglijdende laatste man uit en schoof beheerst binnen. Direct daarop had doelman Kevin van der Meulen een knappe reflex waarmee hij een tegendoelpunt voorkwam. Buitenpost had de handen vol aan de vele positiewisselingen en kon amper onder de druk uit voetballen. Na een klein kwartier leek blauwwitter Corné Davelaar een voorzet te geven, maar de bal krulde zomaar langs Van der Meulen tegen de touwen: 1-1. Even later was er weer een geweldig redding van de Buitenposter doelman, de rebound werd op het nippertje uitverdedigd. Na een half uur kwam Scherpenzeel op voorsprong. Mark de Graaf brak door en rondde knap af.

Eerste officiële doelpunt

Ondanks dat de gasten het spel dicteerden kwam Buitenpost op slag van rust op gelijke hoogte. In een scrimmage voor de goal belandde de bal met een voetbeweging van Jarno Westerhof op de paal en rolde hij net over de lijn voordat de keeper in kon grijpen. Het eerste officiële doelpunt van Westerhof voor Buitenpost. In de tweede helft veranderde het spelbeeld weinig. Scherpenzeel ging onvermoeibaar door en Buitenpost had weinig in te brengen. Vrij snel stond het 2-3. Edwin Schaafsma probeerde met een man in zijn rug een scherpe voorzet naast te tikken, maar de bal ging over doellijn. Een paar minuten later zette Scherpenzeel de marge op twee. Buitenpost kreeg de bal in het eigen strafschopgebied niet weg. Na al of niet een overtreding schoot Timo Jochemsen hard binnen. In de slotfase profiteerde Pernelly Biya van een mistrap van Van der Meulen en tekende hij voor de eindstand 2-5.

Te weinig tijd

“Als je het merendeel van de duels niet wint, dan wordt het heel lastig. Dat heeft niks met hard werken te maken, want dat hebben we allemaal gedaan, maar met slimheid en inzicht”, analyseerde Waalderbos. “We kregen te weinig tijd om de juiste keuzes aan de bal te maken. Dan lever je de ballen in en komen zij weer. Ook als je niet een topdag hebt, kun je tegen een kwalitatief goede tegenstander in de wedstrijd blijven, het was 2-2 in de rust. In de tweede helft krijg je door geklungel achterin drie doelpunten tegen.” Volgende week zaterdag speelt Buitenpost een uitwedstrijd tegen SDV Barneveld dat drie punten meer heeft.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Bernd Douma, Ron Janzen, Durk de Haan, Edwin Schaafsma (66. Rolf Dijk), Willem de Boer, David Albert Villalta (46. Mark van der Meer), Jarno Westerhof, Bas Verbree, Rik Weening

Scoreverloop: 7. 1-0 Rik Weening, 14. 1-1 Corné Davelaar, 33. 1-2 Mark de Graaf, 45. 2-2 Jarno Westerhof, 53. 2-3 Edwin Schaafsma (e.d.), 57. 2-4 Timo Jochemsen, 87. 2-5 Pernelly Biya
Gele kaart: Edwin Schaafsma, Wim de Vries (Buitenpost), Timo Jochemsen, Stef Brummel (Scherpenzeel)

Pupil van de week: Laureen Rering (JO11-2)