Buitenpost na penalty’s uit KNVB Beker

BUITENPOST – Het is Buitenpost niet gelukt door te dringen tot het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker. Hoewel de Blauwkes dinsdagavond een uitstekende wedstrijd in de tweede bekervoorronde speelden, moesten ze uiteindelijk in de penaltyreeks het hoofd buigen voor Capelle.

Daarin was de hoofdklasser uit Zuid-Holland met 6-5 net iets beter nadat de wedstrijd na 120 minuten in 1-1 was geëindigd. Na afloop was iedereen teleurgesteld over de uitschakeling, maar tegelijk ook trots op het feit dat Buitenpost zo ver was gekomen en bovendien strijdend had verloren.

Agressief druk

Bij de uitgedunde selectie van Buitenpost werd Wim de Vries toegevoegd aan de ziekenboeg, waardoor Mark Huizinga een basisplaats kreeg. Trainer Jasper Bouma had zijn team voor de rest intact gelaten, zodat de spelers revanche konden nemen op de 5-1 thuisnederlaag tegen NSC. Buitenpost startte verrassend fel tegen Capelle.

De tegenstander had dan ook eerst geen antwoord op het agressief druk zetten van de Blauwkes. Als snel leidde dat tot kansen voor Jorrit Terpstra, Rik Weening en tot drie keer toe voor Joran Olijve. Het lukte ze niet de keeper te passeren. Naarmate de eerste helft vorderde, trok het kwalitatief sterke Capelle het initiatief meer naar zich toe. Hoewel Buitenpost het verdiende op voorsprong te komen, waren het net voor rust de gasten die scoorden toen het net even verkeerd stond bij de thuisploeg. Doelman Kevin van der Meulen redde in eerste instantie knap op een schot, maar de rebound was een prooi voor Julian Agatowski.

Uitblinkende Van der Meulen

Na de rust ging Buitenpost door met het fanatieke spel. Door de ruimte die op het veld ontstond, golfde het spel op en neer en ontstonden er kansen aan beide kanten. De Zuid-Hollanders stuitten echter telkens op een uitblinkende Van der Meulen. Een kwartier voor tijd kwam Mark van der Meer in het veld voor Joran Olijve. Hij bracht nieuwe energie en elan in het team.

Direct na de wissel kreeg Buitenpost dan eindelijk loon naar werken. Robin Huisman bracht de bal voor die terug werd gelegd door Mark Huizinga. Rik Weening kon vervolgens de gelijkmaker binnentikken. Na de 1-1 kreeg Buitenpost het gevoel de wedstrijd winnend af te kunnen sluiten. Met veel drive naar voren ontstonden er ook kansen, maar gescoord werd er niet meer in de reguliere speeltijd.

Krampgevallen

In de verlenging van de bekerthriller creëerden beide ploegen wederom de nodige kansen. Zo ging een doelpoging van Capelle via de onderkant van de lat op de lijn, maar er niet over. De tegenstander moest in totaal vijf keer wisselen, vooral vanwege krampgevallen. Buitenpost oogde daarentegen fit en nog steeds gretig. Een ultieme kans kwam er nog in de slotseconde toen Rolf Dijk strak voorgaf op Weening. De bal was net niet scherp genoeg voor de spits zodat hij hem niet binnen kon werken. Omdat doelpunten uitbleven, moesten strafschoppen een winnaar aanwijzen.

Loterij

De eerste vijf penalty’s van Robin Huisman de Jong, Erolind Derguti, Mark Huizinga, Danny Boersma en Willem de Boer waren allemaal raak. Ook Capelle schoot alles binnen. Mark van der Meer had de verantwoordelijkheid op zich genomen om de zesde penalty te nemen, maar zijn schot werd gepareerd door de keeper. Bij de gasten was Lars van der Wijngaard daarop wel trefzeker, zodat de groenhemden feest konden vieren.

Geen thuiswedstrijd tegen het Amsterdamse AFC in de landelijke beker dus voor Buitenpost. “Dood- en doodzonde”, reageerde Bouma. “Dan ben je zo dicht bij en dan verlies je bij de zesde penalty”. Hij prees daarbij junior Van der Meer voor zijn moed om de zenuwslopende zesde strafschop te nemen. “De penaltyserie is gewoon een loterij waar zij gelukkiger uitkwamen. Teleurstellend. Aan de andere kant, er stond een groep die in staat is om mooie dingen te laten zien. We hebben een uitstekend niveau getoond. Daar kunnen we verder mee in de competitie.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Halbe Elsenga, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Mark Huizinga, Jorrit Terpstra, Erolind Derguti, Willem de Boer, Rolf Dijk, Joran Olijve (76. Mark van der Meer), Rik Weening

Opstelling Capelle: Nelson Konings, Bram van Eijk, Boris Letterie, Rutger de Bos, Philippe den Hartog (58. Marvin van der Made), Julian Agatowski, Anass el Bouchataoui (106. Lars van der Wijngaard), Joseph Goncalves (108. Enrico Elderhorst), Marciano Pape, Marlon Slabbekoorn (109. Kevin van la Parra), Angelo Ravenberg (64. Eric Fortes)

Scoreverloop: 43. Julian Agatowski 1-0, 77. Rik Weening 1-1. Capelle wint na strafschoppen.

Gele kaart: Erolind Derguti, Robin Huisman de Jong (Buitenpost), Boris Letterie, Rutger de Bos (Capelle)