RegionaalSport

Buitenpost strijdend ten onder tegen Excelsior‘31

BUITENPOST – Buitenpost speelde zaterdag een goede wedstrijd tegen Excelsior’31. Toch stonden de Blauwkes na afloop met lege handen. Buitenpost wist het net niet te vinden, terwijl de gasten tweemaal gelukkig scoorden: uit een van richting veranderde vrije trap en vanaf elf meter. Een gelijkspel was mogelijk geweest, stelde trainer Kevin Waalderbos.

Buitenpost trof thuis na Scherpenzeel opnieuw een ploeg uit de top 3. Excelsior is de gedoodverfde titelkandidaat. De formatie uit Rijssen, met waarschijnlijk de grootste begroting uit de competitie, wil zo snel mogelijk terugkeren naar de derde divisie. Bij Buitenpost was Youri Sletering hersteld van een blessure, terwijl Jarno Westerhof moest afhaken. Hij werd voorin vervangen door Mark van der Meer. Vanaf de aftrap kregen beide ploegen volop ruimte om te voetballen. Het stokte steeds bij de zestien metergebieden. Bij Buitenpost ontbrak het aan een goede eindpass, maar ook Excelsior wist weinig te creëren. In de leuke, open wedstrijd was de eerste mogelijkheid na ruim een half uur spelen voor Willem de Boer. De keeper van Excelsior stompte de bal uit de goal. Op slag van rust nam Vincent Schmidt een vrije trap op de rand van de zestien. Tot ontsteltenis van doelman Kevin van der Meulen werd de bal van richting veranderd en plofte die tegen de touwen.

Aanvallende wissel

Na de thee ging Buitenpost door met het prima strijdplan: goed verdedigen en snel de voorste linie in stelling brengen. Omdat Excelsior ook verdedigend goed stond, waren de kansen in de tweede helft opnieuw schaars. Pas 25 minuten voor tijd was er sprake van enige opwinding. Spits Kian Visser kwam in het veld voor Edwin Schaafsma. Deze aanvallende wissel werd direct gepareerd door de Sallanders met het inbrengen van een extra verdediger. Buitenpost ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Mark van der Meer kreeg nog een kansje met een schot in de korte hoek, maar daar zat de keeper goed bij. In de slotfase nam verdediger Ron Janzen ook plaats in de aanval. Hiervan profiteerde Excelsior bijna tien minuten voor tijd. De counter werd knap onschadelijk gemaakt door Van der Meulen. Ondertussen probeerde Buitenpost Visser in stelling te brengen. Eenmaal kreeg de spits een goede kopkans, maar hij knikte de bal naast. Er volgend nog wat mogelijkheden totdat Excelsior in de slotminuten via een counter op weg ging naar het doel. David Albert Villalta greep op het laatste moment in, maar wel ten koste van een overtreding: penalty. Rick Hemmink bleef koel en scoorde de 0-2.

‘Het gaat om details’

Waalderbos: “De 0-1 net voor rust was cruciaal in deze wedstrijd. Daarvoor hadden ze nog geen kans gehad. Die kregen ze ook niet in de tweede helft totdat we achterin alles opengooiden omdat we iets wilden forceren. Ik ben heel erg tevreden over onze uitvoering.” Toch was de trainer wel kritisch op de foutjes die tot de doelpunten leidden. “Dat is jammer, want daardoor speel je eigenlijk negentig minuten voor niks. Als het langer 0-0 was gebleven was een gelijkspel niet gek geweest”, zei Waalderbos, die na afloop in lederhose gespot werd tijdens het Oktoberfest op De Swadde. De coach is blij met zijn team dat nooit opgeeft en geeft aan dat ze voor niemand bang hoeven te zijn. “Dat hebben we vandaag ook gezien. Het gaat om details. Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze trots mogen zijn op de prestatie, maar je mag niet accepteren dat je hier met 0-2 verliest van een topploeg, want we hadden wel gewoon een resultaat kunnen halen.” Zaterdag speelt Buitenpost in Oldenzaal tegen Quick ’20. De week erop staat een bekerwedstrijd op het programma. Op De Swadde is dan om 17.00 uur zondags derdeklasser Gorredijk de tegenstander.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (83. Jort van der Meulen), Bernd Douma, Ron Janzen, Youri Sletering (83. Durk de Haan), David Albert Villalta, Edwin Schaafsma (63. Kian Visser), Bas Verbree, Willem de Boer, Mark van der Meer (78. Rolf Dijk), Rik Weening

Scoreverloop: 45. 0-1 Vincent Schmidt 88. 0-2 Rick Hemmink (p.)

Gele kaart: David Albert Villalta (Buitenpost), Niek Davina (Excelsior’31)