RegionaalSport

Buitenpost verzuimt te scoren tegen koploper Excelsior

RIJSSEN – Buitenpost verloor zaterdag in Rijssen met forse cijfers van Excelsior ‘31: 5-1. Waar de koploper de kansen verzilverde, deden de Blauwkes veel te weinig met de goede mogelijkheden. Zo viel de nederlaag groter uit dan het wedstrijdbeeld deed vermoeden. Alleen Kian Visser wist eenmaal het net te vinden. Dat was de 75ste treffer van de 22-jarige spits in competitieverband.

De eerste mogelijkheid in de wedstrijd was voor de thuisploeg. Doelman Kevin van der Meulen redde met zijn voet. Direct daarna was er een doelpoging van Sam Wormmeester, maar de bal kwam in handen van keeper Kevin Reimink. Na ruim een kwartier werd Jarno Westerhof de diepte ingestuurd door Kian Visser. Met een verdediger aan zijn zij ging de bal via net via de keeper voorlangs. De volgende aanval voor Excelsior was wel raak. Steff Kaptein scoorde uit de kluts. Buitenpost kwam bijna op gelijke hoogte toen Edwin Schaafsma, hij verving David Kazimier die in de warming-up afhaakte, een goede voorzet gaf op Visser. Zijn kopbal ging net langs de verkeerde kant van de paal. Vlak voor rust kwam de thuisploeg na een fraaie aanval op 2-0 door Jasper Veltkamp. Bijna viel meteen daarna de 3-0, nu ging een kopbal voorlangs. In de volgende minuut had Visser pech met een vrije trap. De bal kwam op de binnenkant van de rechterpaal, rolde over de doellijn en ging via de linkerpaal het veld weer in.

Hattrick
Na vijf minuten in de tweede helft vond Excelsior via een scherpe aanval spits Kaptein die beheerst zijn tweede van de middag maakte. Weer vijf minuten later prikte Bas Verbree de bal over de verdediging en bereikte hij Visser die bijna op de achterlijn stond. De topschutter gleed vervolgens de bal achter de keeper: 3-1. Meteen daarop pikte Excelsior een ingooi van Buitenpost op en counterde via Veltkamp naar 4-1. Hiermee was de wedstrijd gespeeld. Van der Meulen keerde nog een afstandsschot onorthodox met zijn voet en ook Buitenpost kreeg weer een kans. Vrij voor de keeper lepelde Westerhof de bal over het doel. Tien minuten voor tijd werd Van der Meulen voor de vijfde keer gepasseerd. Aan de rechterkant van het zestienmetergebied probeerde de doelman Kaptein af te stoppen, maar die schoot vanuit een moeilijke hoek raak, een hattrick. Invaller David Albert Villalta kon nog iets terugdoen voor Buitenpost. Uit een voorzet van Willem de Boer kopte hij in riante positie echter ver over de lat.

‘Hoe kon die er niet ingaan?’
“Je weet van tevoren dat er kwaliteitsverschil is. De manier waarop wij de doelpunten cadeau hebben gegeven, geeft wel een katterig gevoel. Zo’n grote uitslag hadden we niet verdiend”, zei Buitenpost-trainer Kevin Waalderbos. “We hebben met lef gespeeld en veel kansen gecreëerd tegen een goede tegenstander. Dat is mooi. Er waren wel doelpogingen bij waarvan je denkt: ‘hoe kon die er niet ingaan?’ Met rust had het zomaar 2-2 kunnen zijn. Excelsior was effectief en wij niet.” Zorgelijk is dat Buitenpost inmiddels naar onderen moet kijken met nog maar één punt boven de nacompetitiestreep. “We staan niet op de positie waar we hadden willen staan. De komende weken moeten we punten pakken, maar dat wil de concurrentie ook. Zaterdag thuis tegen Quick ’20 is een zes punten-wedstrijd.”

Jubileum Kian Visser
Goed nieuws is dat de jonge topspits Kian Visser op stoom is en in zes van de zeven wedstrijden dit kalenderjaar heeft gescoord. Zijn doelpunt tegen Excelsior leverde hem een jubileum op, hij heeft nu in totaal 75 competitiedoelpunten gemaakt in zijn carrière. Zijn eerste goal scoorde Visser op 13 oktober 2018 voor Leovardia in de wedstrijd tegen Anjum.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Jort van der Meulen (45. Wim de Vries), Bernd Douma, Ron Janzen, Youri Sletering, Edwin Schaafsma, Noureddine Boutzamar (73. Willem de Boer), Bas Verbree, Sam Wormmeester (45. David Albert Villalta), Kian Visser, Jarno Westerhof (73. Rolf Dijk)
Scoreverloop: 27. 1-0 Steff Kaptein, 39. 2-0 Jasper Veltkamp, 50. 3-0 Kaptein, 57. 3-1 Kian Visser, 59. 4-1 Veltkamp, 82. 5-1 Kaptein