HoofdnieuwsRegionaal

Dag van de Lauwers vraagt om een vervolg

MUNNEKEZIJL – Zon, water, muziek en diverse activiteiten zijn dé ingrediënten voor een feestje. Zaterdag was er volop vertier in de zeven dorpen aan grensrivier de Lauwers. De Dag van de Lauwers werd prima bezocht en vraagt om een tweede editie.

De ambassadeurs van Gerkesklooster/Stroobos, Visvliet, Burum, Pieterzijl, Munnekezijl, Lauwerzijl en Zoutkamp sloegen de handen ineen met als doel het gebied rond de Lauwers onder de aandacht te brengen van zowel de eigen inwoners als belangstellenden en toeristen uit de noordelijke provincies. Dit slaagde zaterdag perfect, aangezien de veertien boten die over de Lauwers voeren steeds goed waren gevuld. Voor € 5,00 kon men de hele dag opstappen en varen.

Om 10.00 uur werd in alle dorpen de dag geopend met een korte toespraak. Rond dat tijdstip stonden de eerste mensen al in de rij voor het kopen van een bootkaartje. Ieder dorp had zijn eigen thema. In Gerkesklooster/Stroobos was er aandacht voor de historie van het dorp. De monniken die daar in het klooster woonden, gaven vorm aan een groot deel van het gebied. In Visvliet was de kerk geopend en kon de Eise Eisinga Droomtocht worden gelopen. Er waren diverse activiteiten rond de haven van Burum en molen Windlust draaide volop. Pieterzijl bracht veel muziek en een schilderworkshop langs het water. De markt op het eiland van Munnekezijl werd druk bezocht en in Lauwerzijl was er veel aandacht voor het vroegere boerenleven. In Zoutkamp stond uiteraard de geschiedenis van de visserij centraal.

Tot ver na 18.00 uur voeren de sloepen over de Lauwers om de passagiers terug te brengen naar hun opstapplaats. Dat was zeker geen straf, want ze zaten heerlijk in het zonnetje. Volgens Jan Bakker van de organiserende Stichting Gastvrijheid aan de Lauwers was het bestuur onder de indruk van het enthousiasme en de gezelligheid. Hij complimenteerde de dorpen die een mooie en gevarieerde invulling aan deze dag gaven.

Gezien de reacties van het publiek is er ruimte voor een vervolg. Meerdere mensen waren van mening dat dit niet beperkt hoeft te worden tot één dag per jaar. De rivier de Lauwers, de aanliggende dorpen en het landschap bieden nog voldoende verborgen schatten om te ontdekken.

 

 

 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button