HoofdnieuwsRegionaal

Dantumadiel en Noardeast-Fryslân stappen over op duurzame straatverlichting

KOLLUM – Straatlantaarns van het type SOX zijn niet meer leverbaar. Als de lamp kapot gaat, kunnen ze dus niet meer worden vervangen. Daarom worden in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân in de komende weken deze armaturen vervangen door LED-armaturen. In vergelijking met de huidige verlichting gaan ledlampen langer mee en verbruiken zij minder energie.

Afgelopen jaren is er op veel plekken al ledverlichting aangebracht, bijvoorbeeld na een herinriching. Er zijn in de gemeenten Noardeast-Fryslân nog 306 armaturen met SOX-lampen en in Dantumadiel 79. Dit type lamp wordt inmiddels niet meer geproduceerd. De armaturen met deze type lampen worden voor het eind van dit jaar vervangen. Waar dat nodig is wordt behalve de armatuur ook de mast vervangen. De meeste armaturen worden geplaatst op de bestaande mast.

Besparing op energie en onderhoud
De komende jaren wordt naar verwachting ook de rest van alle straatverlichting in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân vervangen door LED. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee. Het energieverbruik is 40-60 procent lager. Bovendien gaan de lampen minder snel kapot en gaan dus langer mee. Het is ook gunstig voor de flora en fauna. LED-lampen verspreiden minder licht en ze worden in de nachtelijke uren geleidelijk naar 50% gedimd. Dit betekent dat het licht steeds minder fel brand, naarmate er minder verkeer onderweg is.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button