HoofdnieuwsRegionaal

Dorpen Kollum en Rinsumageast aan de slag met Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip

KOLLUM – In Noordoost-Friesland gaat vijf Friese dorpen aan de slag met hun project Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip gericht op het versterken van de biodiversiteit in hun eigen dorp en omgeving. Eind oktober en november starten de dorpen Kollum en Rinsumageast het project met Steenbreekacties. Daarna volgen ook de andere deelnemende dorpen Noardburgum, Kootstertille en Feanwâlden met eigen projecten.

 De verenigingen voor Dorpsbelangen van de vijf dorpen zijn samen met de Friese Milieu Federatie (FMF) Landschapsbeheer Friesland (LBF) en Stichting Wrâldfrucht (WRF) initiatiefnemers van Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip. Het doel van het tweejarig project is dat dorpen samen met hun inwoners, scholen, ondernemers, (natuur-)organisaties en gemeenten een proces op gang brengen waarin samengewerkt wordt om de biodiversiteit in de eigen leefomgeving te laten toenemen.

De biodiversiteit – de verscheidenheid aan planten en dieren – neemt al jaren af in Nederland. Zo ook in Fryslân. Doetje de Jong, één van de initiatiefnemers uit Rinsumageast zegt hierover: “Dat is schrikken en we kunnen bij de pakken gaan neerzitten maar we kunnen ook alles op alles zetten om het tij te keren. En dat inzet loont, blijkt wel uit het recent verschenen rapport van het Wereld Natuur Fonds. Hieruit blijkt dat het toepassen van natuurvriendelijke maatregelen door lokale gemeenschappen zijn vruchten begint af te werpen”.

De eerste concrete plannen in Kollum en Rinsumageest zijn gereed. Zij starten met  ‘Steenbreek’ acties. Inwoners van beide dorpen kunnen met korting groen aanschaffen bij inlevering van tegels. De tuinen zijn vaak praktisch gemaakt door veel verhardingen toe te passen. Dit is makkelijk in onderhoud maar onaantrekkelijk voor vlinder, wilde bijen en vele andere dieren. Onder het motto ‘Een steen eruit en plant erin’ kan een tuin op eenvoudige wijze weer aantrekkelijk worden gemaakt voor veel diersoorten.

Voor de inwoners van Kollum en Rinsumageast worden verschillende planten aangeboden met korting! Wees er snel bij, want op=op.

In Kollum kunnen inwoners in het weekend van 30 en 31 oktober terecht bij het Bloemenparadyske (Paradyske 3 te Kollum) voor diverse soorten fruitbomen en inheemse struiken zoals hazelaar, vlier en braam. Voor overleg en informatie over de beschikbare soorten kan contact worden opgenomen met:  T. van der Laan  (06-81957871).

In Rinsumageast kunnen inwoners in de hele maand november terecht bij zorgboerderij Zo Goed Als (Fjildwei 9 te Rinsumageast). Er zijn diverse planten en fruitbomen te verkrijgen die alle bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit in de eigen tuin. Contactpersoon Rinsumageast: D. de Jong (06-13355935).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button