Buiten regioRegionaal

Emoties bij actie Soep op de Stoep

GERKESKLOOSTER -STROOBOS – Het generatiehuis in Gerkesklooster-Stroobos, waar ontmoeting voor  jong en oud,  op verschillende manieren en  momenten,   wordt georganiseerd, heeft afgelopen zaterdag een actie “soep op de stoep” gehouden.

Coördinator generatiehuis, Elly van Manen,  bedenker van dit initiatief,  wilde iets organiseren voor alle inwoners “Het coronavirus vraagt veel van mensen en een steuntje in de rug is altijd welkom”.

In de dorpsvisie, opgesteld door ideeën van  jong en oud, kwam naar voren meer verbindingen te zoeken tussen alle verenigingen in de dorpen. Daarom  is  er contact gezocht met de dorpsraad, de kerken, sport- en muziekverenigingen en de gemeente. De ondernemers werden aangeschreven voor een financiële bijdrage, om het mogelijk te maken en de dorpsraad heeft ondersteund met een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds.

De erwtensoep werd spontaan gemaakt door De4Elementen uit Stroobos. Een woon- en werkvoorziening  voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Er werd enthousiast gereageerd op de oproep om mee te werken en er meldden zich 30  vrijwilligers aan, tussen 6 en 76 jaar. Ook de jongeren van het stationnetje; een project voor jongeren door jongeren van de welzijnsorganisatie Kearn.

Klaske Siersema, ondersteuner bij het generatiehuis, heette een  ieder  om 11.00 uur welkom en legde uit wat de bedoeling was. Het moet allemaal wel corona proof gebeuren.  De soep op de stoep zetten, aanbellen en een aantal stappen achteruit. Een  praatje maken en aan  mensen  vragen of wij nog iets voor hun kunnen betekenen.

Burgemeester Oebele Brouwer en Wethouder Margreet Jonker waren direct enthousiast om mee te werken.  De burgemeester was diep onder de indruk. “We  moeten samen door deze moeilijke tijd en dan is het geweldig dat dit wordt georganiseerd!”. Na afloop was hij geraakt door de spontane reacties van blijheid  maar ook door sommige  gesprekken. “ Er is stil leed  achter de voordeur, mensen hebben het zwaar en zijn soms eenzaam”.

Inwoners reageerden verrast: “wat een mooi gebaar”, “ik ben zo corona moe, en wat word ik hier dan blij van”.  Een  inwoner zei: “wat een lichtpuntje op deze ochtend, ik heb een fijn gesprek met iemand gehad”.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button