HoofdnieuwsRegionaal

Finalisten SjONG junior 2022 bekend

WESTERGEEST – De finalisten van de eerste editie van SjONG junior zijn bekend. Veel scholen in heel Fryslân volgden de afgelopen weken de kant en klare muziekles en hebben hun auditie ingezonden. Van die scholen krijgen nu acht de kans om in het programma SjONG junior een eigen hit te schrijven. Met dat liedje nemen ze het in de finale tegen elkaar op.

Aan de hand van een kant en klare Friese muziekles konden basisscholen de afgelopen weken meedoen aan SjONG junior. De muziekles kan, nog steeds, los gemaakt worden, maar het resultaat kon ook ingezonden worden als auditie. De acht scholen die zich nu geplaatst hebben mogen onder leiding van Raynaud Ritsma en andere professionele muzikanten een eigen lied maken. Dat proces wordt geregistreerd door Omrop Fryslân Tsjil en is te zien in de serie die vanaf april is te volgen. De onderstaande acht scholen duiken de komende periode de studio in om hun eigen hit te schrijven.
De Bining – Westergeest
De Brêge – Scharsterbrug
Ds. Hasperskoalle – Akkrum
De Mienskip – Buitenpost
De Pionier – Dokkum
Staetslânskoalle – Tzum
De Tarissing – Oudehaske
De Twiner – St. Jacobiparochie

De finale, die plaatsvindt op vrijdag 10 juni in de Lawei in Drachten, wordt gepresenteerd door Raynaud Ritsma. De jury van de finale bestaat uit onder andere zanglerares Simone de Witte en dirigent Theo Brouwer. Het derde jurylid blijft nog even een verrassing.

SjONG en SjONG junior
SjONG junior heette eerder Sjongfestival en was het songfestival voor Friese basisscholen. Dat is het nog steeds, maar het is uitgebreid met een muziekles, professionele hulp van muzikanten en programma’s. Het heet nu SjONG junior. SjONG, de zing contest voor voortgezet onderwijs, en Sjongfestival slaan de handen in één. Dit jaar vindt SjONG junior plaats, komend jaar SjONG.

SjONG junior is een initiatief van Afûk, Keunstwurk, Cedin en Omrop Fryslân. Het wordt uitgevoerd onder de paraplu van Taalplan Frysk en Méér Muziek in de Klas. Meer informatie is te vinden op www.sjong.frl.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button