HoofdnieuwsRegionaal

Fryslân kleurt steeds groener, belang PCR-test neemt toe

FRIESLAND – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is deze week gedaald tot onder de 100. Dat is voor het eerst sinds half september vorig jaar. Deze week waren er 88, vorige week 136. Het risiconiveau is gezakt naar zorgelijk, het op één na laagste niveau.

Vaccineren blijft voortvarend gaan. Hoewel de coronacheck-app inmiddels beschikbaar is, kan stempelen in het gele boekje voorlopig nog. GGD Fryslân gaat alleen nog PCR-testen gebruiken, om virusvarianten sneller te kunnen opsporen

Ruim twee maanden geleden lag het aantal positieve coronatests vijftien keer hoger dan deze week. Sindsdien zijn de cijfers blijven dalen. Samen met Drenthe kent Fryslân de laagste cijfers van Nederland. Binnen Europa heeft Fryslân een groene kleur gekregen. Nog maar 3 van de 18 Friese gemeenten telden deze week 10 of meer besmettingen. Ook dat komt overeen met september.

In de tweede helft van september leefde het virus weer op. Dit begon bij jongeren, deels veroorzaakt door buitenlandse vakanties. In Leeuwarden nam toen – net als in andere studentensteden – het aantal besmettingen snel toe.

Alleen PCR-testen

GGD Fryslân wil dat dit jaar tegengaan door niet alleen te vaccineren, maar ook door alert te zijn op besmettelijker virusvarianten. Om die op te sporen en in te dammen, gaat GGD Fryslân vanaf maandag over een week op de eigen locaties alleen nog PCR-testen gebruiken en geen antigeentesten meer. De PCR-test leent zich beter voor vervolgonderzoek naar bijvoorbeeld de Delta-variant dan de antigeentest. Voor een buitenlandse reis is meestal ook een negatieve PCR-test nodig.

Voor wie zich laat testen betekent de omschakeling van antigeen- naar PCR-test dat het iets langer wachten is op de uitslag.

Daarnaast blijft de GGD wijzen op het risico dat vakantiegangers het virus kunnen meenemen uit het buitenland. Het is van belang quarantaineregels goed na te leven en je te laten testen als je in een gebied met een verhoogd risico bent geweest. Ook wie gevaccineerd is, kan het virus nog bij zich dragen, al is de kans om er zelf ernstig ziek van te raken drastisch verminderd.

Reizen

Wie in juli en augustus op vakantie gaat en een negatieve uitslag nodig heeft, kan zich gratis laten testen via testenvoorjereis.nl. De testuitslag is te tonen via de CoronaCheck-app van de Rijksoverheid, die na 1 juli ook op groen gaat als iemand hersteld is van corona of er volledig tegen gevaccineerd is. Uitprinten kan dan via www.coronacheck.nl.

Met de komst van de CoronaCheck-app is het gele boekje minder van belang voor het aantonen dat iemand gevaccineerd is tegen corona. Toch blijft GGD Fryslân de boekjes stempelen voor wie door de GGD geprikt is. Dit gebeurt niet meer in speciale stempelposten, maar in de vaccinatielocaties Drachten, Leeuwarden en Sneek.

Vaccineren

Met de 51.204 vaccinaties van deze week zijn nu 432.389 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Huisartsen en zorginstellingen kunnen geen cijferoverzichten geven, maar de inschatting is dat zij in Fryslân tussen de 100.000 en 140.000 prikken hebben gezet. Via de GGD zijn inmiddels ruim 160.000 Friezen volledig gevaccineerd.

Komende week is de tweede ronde van het vaccineren van volwassenen tot 60 jaar op de Waddeneilanden. Dit begint maandag op Vlieland en eindigt zondag op Terschelling. Dan zijn daar eveneens de 12- tot 18-jarigen met een medische indicatie aan de beurt. De vaccinatiebus staat woensdag in de Gonggrijpstraat in Sneek, van 8.30 tot 17.00 uur.

De cijfers

Het aantal coronatests (4032) daalde voor de negende week op rij. Doordat het aantal positieve tests verhoudingsgewijs nog harder terugliep, daalde het vindpercentage eveneens waardoor GGD Fryslân een steeds beter zicht houdt op de verspreiding van het virus.

De 88 besmettingen van deze week brengen het totaal aan Friese positieve tests op 43.766. Met de 4032 tests zijn er nu 444.596 monsters afgenomen bij inwoners van deze provincie. Er zijn in de afgelopen zeven dagen 2 ziekenhuisopnames en geen enkel sterfgeval doorgegeven aan GGD Fryslân.

De meeste nieuwe positieven zitten in de leeftijdsgroep 18 tot 30, de volwassenen die later aan de beurt kwamen voor het vaccineren. In het basisonderwijs liep het aantal besmettingen terug van 32 naar 17, het voortgezet bleef nagenoeg gelijk, nu 15 tegen 13 vorige week. Er testte nog maar één 65plusser positief in de afgelopen week.

Gemeenten

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 25 (26), Heerenveen 15 (13), Noardeast-Fryslân 11 (29), De Fryske Marren 8 (12), Waadhoeke 7 (3), Weststellingwerf 5 (13), Súdwest-Fryslân 4 (24), Harlingen 3 (6), Tytsjerksteradiel 3 (1), Achtkarspelen 2 (0), Dantumadiel 2 (1), Smallingerland 2 (8), Opsterland 1 (2), Ameland 0 (0), Ooststellingwerf 0 (2), Schiermonnikoog 0 (0), Terschelling 0 (0) en Vlieland 0 (0).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button