HoofdnieuwsRegionaal

Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk raakt vertrouwd gezicht kwijt

KOLLUM – Na 38 jaar werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut en maatschapslid bij de Praktijk voor Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk gaat Greetje Bosma-Winters met pensioen. Ze kijkt terug op een mooie periode waarin zowel in de fysiotherapie als bij de praktijk veel veranderd is.

Greetje is na haar opleiding fysiotherapie in Leeuwarden bij mevr. Douma in een garage aan de Woldringhstraat gestart als fysiotherapeut. Toen mevr. Douma stopte, heeft ze de praktijk samen met Helga Bok voortgezet in een twee-onder-een kapwoning aan de Meerkoetstraat. In 1998 is de praktijk aan de Anjen gebouwd omdat er steeds meer behoefte kwam aan oefenruimte. De ontwikkeling in de fysiotherapie is snel gegaan, van veel hands on behandelen naar de combinatie met hands off en de patiënt verantwoordelijkheid geven over zijn eigen herstel.

Ook Greetje heeft deze ontwikkeling doorgemaakt: aanvankelijk volgde ze cursussen en opleidingen die op het lichaam gericht waren zoals manueeltherapie, orthopedische geneeskunde en dry needling. In de loop van de jaren volgde ze meer psychosomatische opleidingen waarbij de totale mens centraal staat. Hiervoor heeft ze samen met de huisartsen en psycholoog een behandelprotocol voor mensen met chronische pijn en vermoeidheid gemaakt, dat zijn tijd ver vooruit was. Greetje zegt hierover: “het is elke keer weer een uitdaging om bij mijn patiënt het specifieke sleuteltje te vinden, wat leidt tot de oplossing van zijn of haar hulpvraag. Omdat ik ook altijd nog kijk of ik een lichamelijke oorzaak kan vinden, kan ik veel mensen helpen, mede in combinatie met een specifiek oefenprogramma voor mensen met langdurige klachten. Binnen onze praktijk werk ik hiervoor ook samen met andere gespecialiseerde fysiotherapeuten en binnen de ELZ. We hebben hiervoor een mooi team om de patiënt heen staan. Voor de psychosomatiek is de opvolging geregeld in de persoon van Lotte.”

In de loop der jaren is het zorglandschap veranderd en versoberd. Patiënten gaan zorg mijden omdat ze een goede aanvullende verzekering niet kunnen betalen. Noodzakelijke behandelingen kunnen daardoor niet gegeven worden. Deze tweedeling in de zorg ging Greetje vorig jaar aan het hart en ze heeft dit in een brief kenbaar gemaakt bij de minister van medische zorg. Die boodschap is goed overgekomen, want in maart 2019 is minister Bruins op werkbezoek geweest bij de praktijk. Hij heeft van de therapeuten gehoord wat de uitwerking van de regels is, die in Den Haag bedacht worden. Het was een boeiend bezoek, dat veel publiciteit heeft opgeleverd.

En toen was het tijd om een stapje terug te doen. Greetje is per 1 januari 2020 al uit de maatschap met Peter van Brummelen en Jannie Kussendrager getreden en ze heeft haar stokje overgedragen aan Klaas Korf. Nu is het vanaf 1 januari 2021 tijd om helemaal stoppen en met pensioen te gaan. “Ik kijk op een mooie tijd terug, waarin we een goede praktijk hebben neergezet met fijne collega’s die veel voor elkaar over hebben. De praktijk is klaar voor de toekomst.” Op de vraag: “ wat ga je met je tijd doen Greetje?” antwoord ze:” Ik wil gaan onderzoeken of ik creatief ben en ga er met de camper op uit.”

“Graag wil Ik de patiënten en andere zorgverleners in Kollum en omstreken bedanken voor het vertrouwen dat ze in mij hebben gesteld de afgelopen 38 jaar. De jaren zijn omgevlogen!” 17 december is de laatste werkdag van Greetje, ze wordt dan door haar collega’s uitgezwaaid.

Oproep:

Omdat afscheid nemen van Greetje Bosma-Winters in corona tijd fysiek niet mogelijk is, vragen we (oud)patiënten om herinneringen, anekdotes of wensen op papier te zetten en in te leveren bij de praktijk aan De Anjen 2. We gaan ze verzamelen en aan Greetje bij haar afscheid op 17 december a.s. overhandigen.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button