HoofdnieuwsRegionaal

Grootschalig onderzoek levert beperkt aantal coronabesmettingen op

SURHUISTERVEEN – Het grootschalig onderzoek onder bewoners en personeel van ’t Suyderhuys in Surhuisterveen en daaraan gelinkte instellingen heeft dit weekend een beperkt aantal nieuwe coronabesmettingen opgeleverd. Van de ruim 400 personen bleken er 16 positief. Tot het extra onderzoek was besloten nadat bij enkele positief geteste bewoners van ’t Suyderhuys de besmettelijke Britse variant was aangetroffen

Het onderzoek geeft voorlopig geen aanleiding tot verder grootschalig onderzoek naar verspreiding van het coronavirus. GGD Fryslân gaat er vanuit dat de vier bewoners, acht personeelsleden en vier nauwe contacten die positief testten allen de Britse variant bij zich dragen. Hier doet GGD Fryslân geen vervolgonderzoek naar: voor het ziektebeeld en de behandeling is er geen verschil met het ‘normale’ coronavirus.

Liever richt GGD Fryslân de aandacht op waar de Britse variant nog meer kan zijn in de provincie, om zo de verdere verspreiding op het spoor te komen en in te dammen. Hiervoor laat de GGD deze week 30 monsters van positieve tests uit zorginstellingen onderzoeken en 60 monsters uit alle delen van de provincie.

Om de Britse variant van het virus tegen te gaan, roept GGD Fryslân op de bestaande maatregelen na te blijven leven: houd afstand, blijf thuis bij klachten en laat je testen.

In totaal is het coronavirus nu bij 49 bewoners en 63 medewerkers van ’t Suyderhuys aangetroffen. Helaas zijn 6 bewoners aan het virus overleden.

“We staan voor een grote uitdaging, maar krijgen hulp van collega-instellingen. Waar we enorm blij mee zijn. We zien een enorme drive bij onze medewerkers KwadrantGroep-breed en ook bij de collega-instellingen, om elkaar te helpen en bij te springen. Dat is enorm mooi om te zien”, aldus Jan Maarten Nuijens, voorzitter Raad van Bestuur van KwadrantGroep.

Saamhorigheid

Burgermeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen prijst de saamhorigheid in de regio. Tegelijkertijd heeft hij ook een boodschap: “Laten we met elkaar de schouders eronder zetten in Surhuisterveen. Ik begrijp dat de onzekerheid, die deze tijd met zich mee brengt, vragen en soms zelfs angst oproept, maar laten we elkaar vooral steunen in deze moeilijke tijd. Dit is het moment om de medewerkers en hun naasten te steunen en met warmte tegemoet te treden in onze gemeenschap”.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button