Ondernemend

Hoe kies je een box voor je auto?

Als u kleding, kinderwagens en tassen moet inpakken, zal een gesloten bagagedoos onmisbaar zijn. Bouwmateriaal, gereedschap en huishoudelijke apparatuur kunnen in een open mand worden vervoerd. Voor kampeeruitrusting zijn er gewatteerde koffers die tot rugzakken of plunjezakken kunnen worden omgevormd. De eerste reden om een kist nodig te hebben, botst soms met de noodzaak om hem te gebruiken. Het designaccessoire verfraait alleen de buitenkant van de auto. Automobilisten knijpen een oogje dicht voor de beschikbare of marginale functies. Zij kopen het om de stijl van de auto te verbeteren.

Korte maar brede modellen worden gebruikt om bagage van elk type (vorm, grootte) veilig vast te houden en te vervoeren. Dit kunnen opblaasbare boten, tenten, reserve-auto’s zijn. Smalle maar lange modellen kunnen echter sportuitrusting, vistuig, accessoires voor wandelaars, snowboards, ski’s vervoeren.

De beste optie is een gestroomlijnde kist. Als de functionaliteit voldoet aan uw individuele behoeften, is het de moeite waard om de voorkeur te geven aan dit type koffer.

Dakkoffers zijn meestal gemaakt van ABS-kunststof, soms gaat het samen met polystyreen golfplaten. Er zijn modellen van zachte kunststof en van glasvezel.

Zachte modellen zijn gemaakt van verschillende stoffen, maar ook van zeildoek. Hierdoor worden ze niet nat en wordt de integriteit van de inhoud niet aangetast. Stevig en vochtbestendig. Dergelijke kisten zijn goedkoper, gemakkelijker te installeren en kunnen in grootte worden aangepast.

Maar bij het uitvouwen van stoffen kisten ontstaat een hoge weerstand, en de aerodynamische eigenschappen zijn gering. Het brandstofverbruik stijgt, en ook het geluidsniveau in de auto neemt toe. Geschikt voor langzaam rijdende auto’s.

Op autokoffers worden twee- en driepuntsloten geïnstalleerd, waarbij wanneer u de sleutel omdraait, de koffer in één keer op respectievelijk 2 en 3 plaatsen wordt vergrendeld. Zij zullen uw bezittingen op betrouwbare wijze beschermen tegen toevallige voorbijgangers, maar zullen nauwelijks weerstand bieden aan een professionele inbraakpoging.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen dozen met een vergrendelingssysteem aan de achterkant, aan één kant of aan beide kanten. De eerstgenoemde zijn de laatste jaren zeer zeldzaam, en de meest voorkomende zijn kisten met een vergrendelingssysteem aan één kant.

De meest voorkomende kisten hebben een draagvermogen van 50-55 kg of 70-75 kg. De laatste onderscheiden zich door het ontwerp van de vloer, verstevigd met metalen inzetstukken. Juist hun aanwezigheid geeft aan dat de kist in staat is meer gewicht te dragen. Vergeet niet dat de aangegeven belasting niet alleen abstracte cijfers zijn. Als de fabrikant aangeeft dat de kist slechts 50 kg kan dragen, moet u het product niet overbelasten.

Moet u meer dan 75 kg vervoeren? Voor u zijn er kisten die 90 kg kunnen dragen. Die zijn echt heel duurzaam. Maar bedenk wel dat de maximale belasting op het dak van de auto zelden hoger is dan 75 – 100 kg. Trek daar het gewicht van het bagagesysteem, de doos, van af en u krijgt de maximaal toelaatbare belasting. Daarom zijn dergelijke dozen beter om alleen op grote SUV’s te gebruiken.

Er zijn verschillende soorten van deze producten:

  1. Huishoudelijk – gebruikt voor het bevestigen en vervoeren van bouwmaterialen, tuinbenodigdheden, tassen of gedemonteerd meubilair.
  2. Toeristenkoffer op het dak is nodig voor het vervoer van tenten, rugzakken, koffers, etenswaren die reizigers meenemen op vakantie.
  3. Sportkoffers zijn nodig voor het handige vervoer van sportuitrusting: fietsen, boten, visuitrusting en andere voorwerpen.

Nuttige aanbevelingen voor de montage

  • Let bij de montage op de betrouwbaarheid van de koffer zelf. U wordt er immers aan vastgemaakt;
  • Volg de instructies van de fabrikant;
  • Zorg ervoor dat de lading gelijkmatig is verdeeld;
  • Als u een hatchback of stationwagon heeft, zorg er dan voor dat de montage van de kist niet interfereert met de opening van de vijfde deur;
  • De constructie moet evenwijdig aan de grond worden geïnstalleerd;
  • Controleer voordat u gaat rijden of de kist goed en veilig is vastgezet.

Het aanbod van autoboxen groeit en breidt zich ook uit. Hierdoor kunnen automobilisten de beste optie voor zichzelf kiezen. De boxen helpen om de mogelijkheden van de kofferbak uit te breiden, maar ook om een aantal dingen mee te nemen die niet in de auto passen. Auto boxen zijn in trek bij gezinnen, maar ook bij jagers, vissers en liefhebbers van outdoor activiteiten.

Bronnen van informatie:

https://www.autodoc.nl/info/nl-een-dakkoffer-monteren-op-je-auto-zo-doe-je-dat

https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/hoe-plaats-je-dakdragers

Dit kan u ook interesseren

Back to top button