RegionaalSport

Invallers schenken Buitenpost winst op Deto

VRIEZENVEEN – Buitenpost heeft Deto in de slotfase op de pijnbank gelegd. In Vriezenveen kwam de thuisploeg een kwartier voor tijd op 1-0. Snel daarna wist invaller David Albert Villalta de gelijkmaker te noteren. In de slotminuut werd Rik Weening, een andere invaller, na een assist van Albert Villalta de matchwinner. “De wissels scoorden, maar dit was een overwinning van het collectief”, benadrukte Buitenpost-trainer Kevin Waalderbos.

In de beginfase kreeg Deto meteen een grote kans via Ferdi ter Avest. De bal werd gekeerd door keeper Kevin van der Meulen. Verder probeerde de thuisploeg via een afstandsschot van Melvin Degenaar te scoren, maar zijn schot ging hoog over. Buitenpost stond verdedigend goed, maar werd gedurende de eerste helft verder teruggedrongen, ook door veelvuldig balverlies. Toch kon Deto niet profiteren van het overwicht.

Meer lef en energie

In het tweede bedrijf veroverde Buitenpost meer ballen. Het duurde tot een kwartier voor het einde dat de wedstrijd echt ontbrandde. Oud-prof Ben Rienstra van Deto mocht een vrije trap nemen. De bal kwam rechts voorin, werd teruggebracht voor het doel en Floris Oude Nijhuis kon ongehinderd binnentikken. “Het leek alsof we daarna meer lef toonden, er kwam meer energie in de ploeg”, constateerde Waalderbos. Vijf minuten later was daar al de gelijkmaker van Buitenpost. Willem de Boer en invaller Mark van der Meer hadden een mooi een-tweetje. Eerstgenoemde gaf de bal goed voor en bij de tweede paal stond een andere invaller, David Albert Villalta, klaar om de bal binnen te lopen. Het doelpunt gaf de Blauwkes een boost en Deto kwam de dreun amper te boven.

Op een presenteerblaadje

In de slotminuut gaf Noureddine Boutzamar een pass op Van der Meer, de bal werd uitverdedigd, maar viel voor de voeten van Albert Villalta. Hij gaf vervolgens de bal op een presenteerblaadje aan Rik Weening, die net een kwartiertje in het veld stond. De spits twijfelde niet en schoot raak. In blessuretijd gebeurde er nog veel in Vriezenveen. Buitenpost kreeg een aantal vrije trappen rondom het zestienmetergebied tegen. “Op plekken waar je ze niet tegen wilt hebben. Daar moeten we slimmer in zijn. De spanning was groot wat niet nodig was. Gelukkig overleefden we deze fase”, aldus de Buitenpost-coach. Weening had vijf minuten voor tijd een gele kaart gekregen voor een lichte overtreding. In de vijfde minuut van de blessuretijd nam hij de bal in een reflex met zijn arm mee. Handsbal, constateerde scheidsrechter Martin Arends en gaf hem hiervoor zijn tweede gele kaart. Direct daarna floot hij af en kon Buitenpost de eerste drie punten van het seizoen meenemen naar huis. Waalderbos: “Je ziet het belang van een brede groep. Nu konden de wissels het verschil maken. Toch was de winst te danken aan het collectief.” Zaterdag speelt Buitenpost een thuiswedstrijd tegen Berkum.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Bernd Douma, Ron Janzen (68. Mark van der Meer), Youri Sletering, Edwin Schaafsma, Noureddine Boutzamar, Sam Wormmeester (68. David Albert Villalta), Willem de Boer, Jarno Westerhof, Bas Verbree (77. Rik Weening)

Scoreverloop: 78. 1-0 Floris Oude Nijhuis, 83. 1-1 David Albert Villalta, 90. 1-2 Rik Weening

Gele kaart: Tim Bongers, Roberto Stopel (Deto), Ron Janzen, Noureddine Boutzamar (Buitenpost)

Rode kaart: 95. Rik Weening (2x geel)