Kollum door naar volgende bekerronde

NIEUWEHORNE- In het KNVB-bekertoernooi knock-outfase was VV Kollum gekoppeld aan za. 5e klasser Udiros uit Nieuwehorne met Oebele Schokker in de gelederen. VV Kollum, dat in de afgelopen week in 2 competitiewedstrijden 5 punten verloor en 7 doelpunten moest incasseren, hoopte na deze vermoeiende week het duel snel te beslissen. Na een goede eerste helft en een mindere tweede stond er 3-5 in het voordeel van Kollum op het scorebord, en daarmee is Kollum door naar de volgende ronde.

Zonder trainer/coach Ron de Boer en met een gewijzigde opstelling start Kollum tegen Udiros (Ús doarp is ryk oan sport) op een mooi sportcomplex in het Friese haagje, thuisbasis van SC Heerenveen dames. De 38-jarige Auke ‘de roek’ Hoekstra staat op goal bij de Kollumers en ook Jan Postmus krijgt een basisplek vandaag en beide deden dat netjes.

De eerste kans na 4 minuten is voor Schokker, oud-speler van Harkemase Boys en SC Cambuur. Het zal een spaarzame uitval van Udiros blijken te zijn, in een eerste helft die goed onder controle is van vv Kollum. In de 5de minuut van de wedstrijd krijgt Kollum een penalty. Gerard van Zonneveld gaat in het strafschop gebied over de knie en de scheidsrechter kan niet anders dan een penalty geven. Deze wordt koelbloedig door Joop Pijnacker benut strak in de rechter bovenhoek, 0-1.
Kollum gaat door met de druk op te voeren op de verdediging van Udiros en in de 10e minuut is er een mooie dieptepass van Johan Schat op Gerard van Zonneveld. Helaas schiet laatstgenoemde de bal over de goal. Gelijk op deze kans is er nog een schot van Thieme Brandsma maar hij weet het latwerk te raken.
Dan in de 32ste minuut is er een vrije trap voor Kollum recht voor de goal. Joop Pijnacker neemt deze vrije trap en in plaats van direct op goal te schieten legt hij hem panklaar op het hoofd van Gerard van Zonneveld. Deze verlengt de bal met het hoofd tot 0-2.
Thieme Brandsma kopt ook nog een keer op de lat, het zit de jonge spelverdeler niet mee.
Vlak voor rust loopt Benjamin Zondervan door de verdediging van Udiros en de keeper maakt een onnodige overtreding op hem in de zestien, want Zondervan bewoog al met de bal richting cornervlag. Kollum verdient daarmee weer een penalty en Joop Pijnacker weet ook nu weer feilloos de bal achter de keeper te plaatsen 0-3.

De trainersstaf vindt de marge groot genoeg en wisselt andere spelers in. Johan Schat blijft achter in de kleedkamer voor Jelle-Siebolt Westra. Kollum krijgt wat kleine mogelijkheden in het begin van de tweede helft maar hier komt niet echt gevaar uit. In de 53ste minuut is er een vrije trap voor Udiros maar dit schot wordt tegengehouden door een redding van Auke Hoekstra. Deze keeper laat even zien, dat als het nodig is, hij er wel staat want gelijk daarna moet deze keeper weer aan de bak omdat de verdediging van Kollum niet scherp genoeg is.
Thieme Brandsma en Jasper Sietzema worden naar de kant gehaald en voor hun komen Arne Jan de Boer en Denny Nicolai in het veld. Het grote veldoverwicht uit de eerste helft is weg en Udiros komt er een paar keer goed door. Over de linkerkant komt een mooie voorzet en wordt de 1-3 binnen gekopt. Yannick Hoekstra en de van een slepende blessure terug komende Randy van Malsen mogen de laatste 14 minuten nog mee doen voor Benjamin Zondervan en Gerard van Zonneveld.
Aaron Boekhout heeft een prachtige voorzet in de 77ste minuut en Yannick Hoekstra kopt deze bal feilloos in het net 1-4. Hierna denkt Kollum de wedstrijd rustig uit te voetballen maar Udiros denkt daar anders over en blijft gaan. Door een overtreding van Pieter Henstra in het Kollumer strafschopgebied krijgt Udiros een penalty. Deze wordt hard ingeschoten door Oebele Schokker en het staat 2-4. Gelijk daarop staan de mannen van Udiros weer allemaal op de helft van Kollum en wordt er ongelukkig van dichtbij hands gemaakt in het strafschopgebied. De scheidsrechter geeft weer een penalty en ook deze wordt onberispelijk en hard binnengeschoten door Schokker: 3-4.
Het meegereisde Kollumer publiek houdt nog even de adem in, maar dan is er Randy van Malsen die aan de laatste spanning een eind maakt en in de 90 ste minuut is de eindstand van deze wedstrijd op 3-5 bereikt.