Kollum het spel, Grijpskerk de punten

GRIJPSKERK – Onder goede weersomstandigheden en met veel publiek langs de lijn werd in de 2e klasse J de wedstrijd Grijpskerk – Kollum gespeeld. Een klassieker met veel onderlinge verbanden uit het verleden, maar ook nu nog: de trainer van Kollum woont in Grijpskerk en zijn zoon speelt bij Grijpskerk.

Kollum, zonder Dennis Krohne, begon sterk met goed combinatievoetbal, maar vond de aanvallers nog niet. De eerste de beste aanval van Grijpskerk leek te stranden in een mêlee van spelers in de 16 meter, maar na goed wegdraaien van Jesse Broeils bij Max de Jong, legde de laatste even zijn hand op de arm van de tegenstander. Dat moet je niet doen in het strafschopgebied en dus werd het een penalty en een gele kaart. Broeils schoot feilloos vanaf de 11 meter raak: 1-0.

Kollum bleef de beter voetballende ploeg en zag dit beloond met het vrijspelen van Olke de Wit, die vanaf de hoek van het strafschopgebied de bal onbereikbaar in de bovenhoek knalde: 1-1.

Na ruim en halfuur keerde de wedstrijd in het voordeel van Grijpskerk. Eerst werd een bal die vanaf de achterlijn werd voorgezet, slecht verwerkt door de verdedigers en de keeper van Kollum. Joost Schoenmaker stond op de juiste plek om de bal in te tikken: 2-1. Vijf minuten later kwam Jorin de Boer vrij aan de linkerkant, legde de bal goed en leverde een prachtige boogbal in de verre hoek van het doel af: 3-1. Kollum bleef goed voetballen en was daarin de betere partij, het resulteerde in de 41e minuut in een mooie combinatie die door Thieme Brandsma werd afgerond: 3-2 waarmee de rust werd bereikt.

Het spelbeeld na de rust veranderde niet echt, de toeschouwers bleven genieten van een uiterst sportieve wedstrijd, die slechts ontsierd werd door een regen van 11 gele kaarten die de scheidsrechter meende te moeten weggeven. Voor Kollum was het extra vervelend dat Max de Jong, die een kleine kwelgeest voor zijn tegenstanders was, zijn 2e gele kaart kreeg voor een ‘overtreding’ waarvan hij en zijn tegenstander vonden dat ze elkaar niet hadden geraakt. Kollum moest met 10 man verder en deed dat goed. In de 79e minuut kreeg Joop Pijnacker de bal bij de achterlijn in bezit, omspeelde een tegenstander en scoorde de gelijkmaker: 3-3. Het was zijn 299e doelpunt in een officiële wedstrijd, het bleek niet genoeg. Een laatste aanval van Grijpskerk, net in blessuretijd, resulteerde in een doelpunt van Joost Hazenberg: 4-3 en de winst van de wedstrijd. De wedstrijd was wel gespeeld, maar de kaartenregen hield nog even aan, vier in de laatste drie minuten was een onnodig slot aan een heerlijke sportieve voetbalmiddag.