Kollum houdt punt over aan duel met koploper Velocitas 1897

KOLLUM – Zaterdag stond de wedstrijd vv Kollum tegen de koploper Velocitas 1897 op het programma. Het is voor de Kollumers de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen, omdat de uitwedstrijd tegen BeQuick 1887 eerder dit seizoen is omgedraaid toen men de WK wedstrijd van het andere Oranje wilde zien.

Kollum kan terug kijken op een prima paasweekend waarin twee keer werd gewonnen. Velocitas is de huidige koploper, in de heenwedstrijd in Groningen werd er met 1-4 gewonnen door Kollum. Zaterdag stond er na 90 minuten 2-2 op het scorebord en hoewel beide ploegen aanspraak konden maken op meer, is een gelijkspel de beste weergave van de krachtsverhoudingen.

Kollum begint met overtuiging aan de wedstrijd en het is in de derde minuut dat de bal al achter de keeper van Velocitas ligt. Joop Pijnacker haalt de bal op het middenveld op en steekt Benjamin Zondervan weg en die legt de bal ter hoogte van de 16 meterlijn af op Olke de Wit en die plaatst de bal in het lege net achter de uitgekomen keeper. Een droomstart voor de Kollumers is daarmee een feit: 1-0.

De voorsprong is echter maar van korte duur want in de 8e minuut komen de Groningers op gelijke hoogte via een snelle counter als Kollum de bal verspeeld op de rand van het strafschopgebied van de tegenstander en de restverdediging duidelijk niet op orde is. Kollum speelt met de backs op de middenlijn en de snelle aanvallers uit Groningen weten daar prima raad mee de eerste helft. Keer op keer zijn ze er razendsnel uit en het is meerdere keren dat het publiek hoorbaar opgelucht de afwerking niet tussen de palen ziet belanden als de centrale verdedigers 1 op 1 komen te staan. De Groningers laten Kollum weinig tijd en staan fysiek hun mannetje, waardoor Kollum veel balverlies leidt.

In deze fase van de wedstrijd heeft Kollum niet veel te vertellen en in de 18e minuut komt  Kollum terecht achter met 1-2 als Bart Steenbergen zijn tweede goal van de middag maakt als hij over links doorbreekt en diagonaal hard binnen schiet. De rest van de eerste helft blijft Kollum hoog druk zetten en soms leidt dat tot gevaar bij onderscheppingen, maar als Velocitas het lukt onder die druk vandaan te spelen heeft het de beste kansen. De mannen van trainer Ron de Boer zijn blij dat er na 45 minuten voor de rust wordt gefloten.

Dennis Krohne is licht geblesseerd achter gebleven in de kleedkamer en Ruben Merkus is voor hem in de plaats gekomen op het middenveld. De backs blijven meer achterin als 4-4-2 het spelconcept wordt de tweede helft. Kollum gaat nog meer afjagen, en hoewel het voetbal niet bepaald goed is, is het wel vermakelijk om te zien en het werpt ook vruchten af. Velocitas ziet zich meerdere keren gedwongen de bal richting parkeerterrein te schoppen als het zich geen raad weet met instormende oranjehemden. De belegering duurt voort, maar veel meer dat hoekschoppen heeft het vaak nog niet tot gevolg het eerste kwartier na rust. Bovendien blijft het oppassen voor de counter.

Het voetbal wordt langzaamaan beter deze tweede helft. Een aanval over veel schijven eindigt bij Luuk Piersma en zijn geplaatste schot wordt tot corner verwerkt. Een kopbal van Olke de Wit mist kracht en beland in de handen van de keeper. Kollum is de bovenliggende ploeg in de tweede helft en de mannen van Velocitas krijgen bijna geen kansen meer. De Kollumer inzet wordt beloond in de 75ste minuut als Ron de Boer op het punt staat 2 wissels door te voeren. Het is Joop Pijnacker die met een mooie strakke voorzet vanaf links Olke de Wit bediend, met een volley plaatst, bijna duwt, hij de bal in de kruising waardoor de stand in evenwicht komt; 2-2. De wissels komen er met die stand op het scorebord niet in.

Even later wordt bij Velocitas gewisseld en ook Kollum wisselt dan. Luuk Piersma verlaat het veld voor Romke Bos die weer wat minuten kan maken in het eerste elftal. Kollum blijft aandringen en met kansen van Benjamin Zondervan (keeper redt), Olke de Wit (intikker van dichtbij wordt gestopt), en nog kansen waarbij Joop Pijnacker er beter voor stond en de beslissende treffer had kunnen maken als hij de bal gekregen had.

Aan het eind van de wedstrijd golft het spel op en neer en beide ploegen zijn nog enkele keren dreigend, maar met name centrale verdediger Johan Schat weet meerdere keren het gevaar te neutraliseren en herstelt een mindere eerste helft ruimschoots met deze puike tweede helft. Het blijft bij het gelijke spel en dat is over 90 minuten een uitslag waar beide teams vrede mee kunnen hebben.

Volgend weekend speelt Kollum uit tegen SV Bedum om 15:00 uur.