Kollum in thriller de baas over Drenthina

KOLLUM – Op tweede paasdag werd het restant van de gestaakte wedstrijd van 4 maart jl. uitgespeeld in Kollum. De wedstrijd werd destijds na een kwart wedstrijd gestaakt bij een 0-0 stand nadat Drenthina speler Robin Fokkens een meervoudige been/enkelbreuk opliep. Kollum wist twee dagen eerder in extremis 3 punten over te houden aan het duel met Veendam, bij winst tegen Drenthina kon het over de Emmenaren heen gaan op de ranglijst. De Spijkermanformatie wist in de absolute slotfase het duel in Kollums voordeel te beslissen.

Het veld van vv Kollum lag er ronduit belabberd bij deze tweede Paasdag. Het gras was te lang met kale plekken, kuilen en pollen en de lijnen waren amper zichtbaar. Dat was voor beide ploegen gelijk, maar het verhinderde wel dat er hoogstaand voetbal gespeeld kon worden. De wedstrijd wordt hervat in minuut 20 met een ingooi voor Kollum vanaf de linkerkant.

De mannen van Kollum beginnen met een plaagstootje, een kopbal van Joop Pijnacker eindigt in de handen van de keeper. Dan is het Benjamin Zondervan die de diepte in gestuurd wordt door Joop Pijnacker en met een harde schuiver tussen de benen van de keeper door scoort hij de 1-0. Dit was eigenlijk het enige wapenfeit in deze resterende minuten van deze eerste helft. Drenthina maakt een wat matte indruk, ze zijn minder fysiek en verbaal aanwezig dan op 4 maart. Beide ploegen hebben zichtbaar moeite enigszins acceptabel voetbal te vertonen op deze grasmat. Om risico’s in de passing in kleine ruimtes te vermijden wordt te vaak de lange bal gehanteerd, in combinatie met harde wind dwars op het veld gaat er veel mis.

In de tweede helft start Drenthina agressiever aan het duel. Er wordt drukker gecoacht door de mannen uit Emmen en er wordt beter gecombineerd. De Kollumers hebben hun handen vol maar de achterste linie, onder aanvoering van Aaron Boekhout, staat goed te verdedigen tegen de boomlange spits Ronald Koops en vlugge buitenspelers die er goed onder komen samen met inschuivende middenvelders. Ook de middenvelders van Kollum moeten daardoor veelvuldig terug in de eigen 16 meeverdedigen waardoor er veel gelopen moet worden. Mark Huizenga heeft een katachtige reflex op een vlammend schot vanaf de linkerkant. De jongeling staat uitstekend te keepen en redde Kollum een aantal keren vandaag. Drenthina komt beter in de wedstrijd en wil zo snel mogelijk naast Kollum komen. Dat lukt in de 52e minuut al: na een goed genomen corner scoort de nummer 9 Roland Koops volledig vrijstaand met een harde kopbal de 1-1.

Drenthina rook daarna kansen op meer, maar het is Olke de Wit die de 2-1 scoort in de 64e  minuut. Hij krijgt de bal op de rand van de 16 achter het standbeen aangespeeld van Benjamin Zondervan. Olke de Wit, als Kees Kist in zijn beste dagen, haalt meteen uit en de bal verdwijnt hard en laag net naast de paal in het net. Ietwat tegen het spelbeeld in komt Kollum daarmee wederom op voorsprong.

Drenthina blijft de druk bij de oranjehemden opvoeren en Kollum komt er een tijdje sporadisch meer uit.  In het laatste kwartier van de wedstrijd is het duel dan qua veldspel in evenwicht, maar Kollum heeft nog de minieme voorsprong. Met nog 2 minuten op de klok is er een terug getrokken voorzet over rechts van Drenthina en Roland Koops knalt de bal hard achter doelman Mark Huizinga, 2-2.

Beide ploegen weten dat het duel nu nog 3 kanten op kan. Winst, gelijk blijven of verlies liggen erg dicht bij elkaar. Spelen voor een punt of toch voor de winst gaan met het risico te verliezen? De Kollumers rechten nog eenmaal de rug. Het is Thieme Brandsma die over links een paar man uitspeelt en met veel effect met de binnenkant uithaalt richting eerste paal. De keeper verwerkt de bal slecht en via de paal komt het leer weer het veld in gestuiterd en het is Joop Pijnacker die de 3-2 intikt in de blessuretijd van het duel. Vanaf de aftrap in de allerlaatste seconden is het Joop Pijnacker die ook nog de 4-2 scoort na een assist van Olke de Wit waarop scheidsrechter Tyler af fluit.

Kollum nestelt zich door deze overwinning op een mooie vierde plaats, net boven Drenthina, dat daarmee definitief afhaakt in de strijd om promotie. Een topweekend voor Kollum waarbij de gevarenzone nu op 6 punten staat, wat zo close is het in deze 2e klasse L. Komende zaterdag komt koploper Velocitas uit Groningen op bezoek op sportpark Baensein, en dat is dan al de laatste thuiswedstrijd al dit seizoen, daarna volgen nog 4 uitduels.