Kollum is mild voor Veenwouden

KOLLUM – Na een verplichte week rust door COVID-19 in de selectie van Kollum, kwam vandaag SC Veenwouden op bezoek op een druilerig Baensein. Op 9 november 20:00 uur zal de wedstrijd tegen Be Quick Dokkum ingehaald worden. Kollum is door verrassende uitslagen van concurrenten koploper in de 2e klasse I, terwijl SC Veenwouden onderin deze klasse bivakkeert.

Bij de Feanwâldsters spelen dit seizoen Wiebe Postma en Marinus Hoekstra, mannen die jarenlang de oranje tenues hebben gedragen. Kollum heeft de afgelopen wedstrijden het initiatief aan de tegenstander gelaten en uiterst compact en solide verdedigd, vertrouwende op een voorhoede die bijna altijd in staat is te scoren. Supporters waren vooraf benieuwd of Kollum ook dominant kan voetballen, omdat Kollum vandaag het spel moet maken.

Dat wordt heel snel duidelijk als er binnen 1 minuut al gescoord wordt door de oranjehemden.
Een diepe bal op links naar Benjamin Zondervan die de bal voor geeft op Joop Pijnacker. De lepe spits van Kollum kan de bal panklaar leggen en via een scrimmage komt de bal voor de voeten van Romke Bos en die schuift vanaf de rand 16 de bal hard en laag binnen: 1-0. Een superstart van de Kollumers.
Kollum zoekt veelvuldig de aanval, is feller en dreigender, maar het is Veenwouden die een doelpoging kan doen als een diepe bal opgepikt kan worden, keeper Andries Dijkstra stopt het schot. Daarna direct een uitbraak van Kollum. Thieme Brandsma geeft voor op Joop Pijnacker maar die kopt de bal in de handen van de keeper.
Kollum snijdt als een mes door de boter door de verdediging van Veenwouden. Veel positiewisselingen in de voorhoede van Kollum zorgen ervoor dat Veenwouden geen grip krijgt op de aanvallers en regelmatig staan de mannen van Ron de Boer in vrije positie in het strafschopgebied om de trekker over te halen. Die laatste fase schort het aan, want veel van de doelpogingen zijn niet doeltreffend: te slap, op de keeper, niet geplaatst genoeg. De mannen uit Veenwouden proberen de Kollumers met man en macht tegen te houden en komen er nauwelijks meer uit, in een wedstrijd die geen moment ruw of gemeen wordt.

In de 19e minuut weet Joop Pijnacker ook zijn goaltje mee te pikken, een intikker maakt de stand 2-0.
Kollum houdt de druk naar voren en in de 21e minuut kan diezelfde Joop Pijnacker op een mooie positie een vrije trap nemen. De keeper redt bij deze vrije trap. Ook Gerard van Zonneveld laat zich goed zien in deze wedstrijd. In een aanval over links had hij nog een mooi hakje naar de achter hem langs kruisende Thieme Brandsma in gedachten maar helaas mislukte dit net, een kolderieke val tot gevolg.
De goalie van Veenwouden krijgt het wel te verduren in deze 1ste helft. Een schot van Arne Jan de Boer weet hij nog te keren maar in de 32ste minuut is het weer raak voor Kollum. Via veel schijven, waarbij Brandsma buitenspel leek te staan, komt de bal voor de voeten van Van Zonneveld. Liggend weet hij de bal achter de keeper te frummelen en staat het 3-0.

Kollum neemt even gas terug lijkt het, maar in de 45e minuut is het Joop Pijnacker die de bal op Gerard van Zonneveld passt en die kan zijn tweede goal van de wedstrijd scoren: 4-0. Een eerste helft die veel hoger in het voordeel van de Kollumers uit had kunnen vallen als er meer van de vele kansen benut zouden zijn.

Kollumer coulance
De tweede helft start met een hard schot van Johan Schat die weer terug komt van de keeper. Pieter Henstra probeert deze nog binnen te lopen maar de keeper heeft de bal net op tijd klemvast. Daarna wordt het wat rustiger met de Kollumer aanvalsdrift, de stand op het scorebord en het feit dat er vrienden bij de tegenpartij in het veld staan lijkt de Kollumers te doen besluiten het een versnellinkje lager te gaan uitvoetballen.
In de 65ste minuut wordt er gewisseld bij Kollum. Aaron Boekhout, Sander Gietema en Romke Bos gaan uit het veld en daarvoor in de plaats komen Jasper Sietzema, Jan Postmus en Denny Nicolai. Hoewel aanvoerder Pijnacker verbaal nog probeert er wat leven in te krijgen kabbelt de wedstrijd naar het einde. Niettemin zijn er nog legio scoringskansen voor de thuisploeg, maar het kruit is nat en het lukt niet de bal over de doellijn te krijgen. Zo eindigt de wedstrijd in een 4-0 overwinning voor Kollum.

Volgende week om 15:00 uur speelt Kollum uit tegen SV Marum, voorlopig de belangrijkste concurrent voor het binnen halen van de eerste periode titel voor Kollum.