Kollum komt goed weg met gelijkspel tegen Achilles 1894

KOLLUM – Op het doordeweekse inhaalprogramma van VV Kollum stond Achilles 1894 uit Assen op het affiche. Beide ploegen verkeren inmiddels in de gevarenzone van de nacompetitie, een loterij die iedereen wil ontlopen. Na een trainerswissel vlak voor de winterstop probeert Achilles de lijn weer op te pakken en dat het werkt bleek wel toen ze afgelopen zaterdag ze verrassend de winst pakten tegen FC Surhústerfean.

In een onderhoudend duel weet Achilles 1894 in de slotfase langszij te komen, nadat Kollum op 2-0 was gekomen in de eerste helft. Qua kansen mag Kollum niet mopperen dat het een punt pakte, al leek het lang dat de volle winst in het verschiet lag.

De eerste 10 minuten komt Kollum nauwelijks op de helft van Achilles 1894. Een razendsnelle kleine rechtsbuiten valt op en de aanvoerder van de Assenaren is een spits die deze avond vele duels met Johan Schat uitvecht. In het LED-kunstlicht op het kunstgrasveld wordt gestreden om elke bal, het weer is met een winderige miezer niet echt aangenaam, maar de wedstrijd boeit genoeg om dat te vergeten.

Dan plots is het Kollum dat op voorsprong komt na een razendsnelle counter na 10 minuten. Een diepe bal van Romke Bos op Olke de Wit op rechts en die geeft een bal voorlangs en Gerard van Zonneveld scoort de 1-0 voor de Spijkerman-formatie. Achilles1894 blijkt kwetsbaar achterin, ze spelen hoge pressing en bij balverlies ligt er een zee aan ruimte achter de verdedigers.

Na 20 minuten voetballen is het Kollum die op een 2-0 voorsprong komt na een diepe bal van Thieme Brandsma op Olke de Wit. Laatstgenoemde rond goed af door de bal verwoestend hard onderkant lat langs de keeper te doen suizen.

Tegen de verhouding op het veld, want die verhouding is minimaal gelijkwaardig, leidt Kollum met twee goals verschil. Achilles 1894 heeft ook zeker kansen maar de Kollumer keeper Mark Huizenga staat in de weg of de bal is net niet onder controle te krijgen op het kunstgras.

In de tweede helft is het Achilles 1894 die goed uit de kleedkamer is gekomen. Met de wind mee nemen ze het initiatief en Kollum gaat compacter achter uit voetballen.

Een kopbal wordt goed tegengehouden door Mark Huizenga, maar Achilles wordt steeds dreigender.

Trainer Ron de Boer wisselt na 10 minuten in de tweede helft Max de Jong en Gerard van Zonneveld, daarmee wordt de angel uit het aanvallende spel gehaald en komt Kollum nog sneller en meer onder druk te staan. Kort daarop scoort Achilles 1894 dan ook de 2-1 in de persoon van Merijn Alting en dan is er nog veel tijd voor de Drenten. Achilles 1894 is feller in deze fase dan Kollum. Kollum komt niet tot opbouwen, kan de vrije man niet meer vinden en enkele spelers zijn moe en laten steken vallen. Om het onvermijdelijke af te wenden zou nu een doelpunt scoren erg helpen, maar Kollum laat zich het eerste half uur van de tweede helft nauwelijks in de 16 meter van de Assenaren zien.

Een fout in de verdediging wordt daarop genadeloos afgestraft door Rachid Traoré en het is 2-2 en gezien de resterende tijd op de klok moet Kollum vrezen voor meer in deze fase.

Dan komt Kollum toch een keer goed door en Dennis Krohne krijgt een vrije schotkans maar de keeper, die bij de tweede goal geen sterke indruk maakte, pareert deze keer het harde schot goed.

Wat volgt is een slotfase waarin meerdere vrije trappen op de punt 16 worden weggegeven door de Kollumers en er met het nodige geluk geen goal meer uit valt. Het blijft bij 2-2 en met een punt schieten de Kollumers en de Assenaren eigenlijk niet veel op. Beide ploegen blijven in de nacompetitiegevarenzone staan hiermee.

Komende zaterdag staat de wedstrijd tegen FC Lewenborg in Groningen om 16 uur voor de Kollumers op het programma.