Kollum overklast door Achilles

KOLLUM – Weer treft vv Kollum een onbekende tegenstander in deze competitie, ditmaal Achilles 1894 uit Assen. Achilles staat op de 7e op 3 punten achter op Kollum dat de eerste positie inneemt na de winst tegen Veendam twee weken geleden. In een wedstrijd waarin Kollum maar niet op gang kwam stond er na 90 minuten een terechte 1-5 op het (niet werkende) scorebord. Goed georganiseerd en fysiek sterker met een snelle voorhoede bleken de Drenten veel beter dan Kollum.

Beide ploegen beginnen rustig opbouwend en aftastend aan de wedstrijd. Er wordt gezocht naar openingen en er wordt vooral gekeken hoe de ploegen ten opzichte van elkaar spelen en waar de ruimtes liggen. Kollum speelt de bal rond, maar dat gaat in een laag tempo. Het oogt passief en straalt weinig energie uit, maar de Drenten spelen hetzelfde spelletje en geven en creëren ook niks weg in deze eerste 20 minuten.

Bij een hoge bal komt centrale verdediger Johan Schat op de voet neer van een tegenstander. Hij loopt een enkelkwetsuur op en kan niet meer verder en moet al vroeg in de wedstrijd vervangen worden door Jan Postmus. Hierdoor gaat captain Ruben Merkus een linie naar achteren.

Kollum zet wat meer aan probeert door de verdediging te komen. In het centrum heeft Achilles een paar ervaren boomlange mannen staan die overal wel een voetje tussen krijgen. Via opkomende backs en de middenvelders weet Kollum langzamerhand wat voorzetten vanaf de zijkanten voor de goal te slingeren. Een kopbal van Gerard van Zonneveld mist kracht.

Aan de andere kant is het Achilles 1894 die een vrije trap krijgt. Mark Huizenga, de jonge getalenteerde keeper van Kollum moet in zijn 5 meter gebied tegen 3 Assenaren in springen en hij kan de bal daardoor niet goed wegstompen. Als de Kollumer verdedigers hadden meer gedaan om hun keeper te beschermen of als de keeper net zo hard zou schreeuwen als de gasten bij elk duel had de scheidsrechter misschien wel afgefloten. De realiteit is anders, de bal valt voor de doellijn en Leon Regtop van Achilles 1894 tikt hem binnen: 0-1.

Vlak erna ligt de 0-2 al in de goal bij Kollum. De rappe rechtsbuiten Mart Oosting van Achilles 1894 komt met een slalom tussen Kollumer verdedigers door en weet knap af te ronden.

Kollum staat niet voor het eerst dit seizoen voor rust tegen een achterstand aan te kijken en moet in de achtervolging. Een schot van Dennis Krohne krijgt de keeper van Achilles 1894 niet goed verwerkt, maar Jan Postmus krijgt de bal niet bij Van Zonneveld en ook niet in de goal. Even later een voorzet van Dennis Krohne op van Zonneveld, maar die ziet zijn kopbal op de paal belanden.

In plaats van dat Kollum de aansluitingstreffer voor rust maakt wordt de marge vergroot door Achilles. Net voor de pauze komen ze met enig fortuin op 0-3. Een schot op goal wordt half geblokt en vliegt over keeper Huizenga heen in de goal. In de pauze is Sander Gietema achtergebleven in de kleedkamer en is Sil Koster voor hem in de plaats gekomen op de linksback positie. Kollum moet aan de bak om hier nog een punt aan over te houden, laat staan dat het 3 punten nog kan bijschrijven. Het blijkt tegen beter weten in. Al snel is een uitbraak van de mannen uit Assen de Kollumers te machtig en het is 0-4, waarbij Ferdi Hidding zijn tweede doelpunt van de middag aantekent.

Kollum lijkt niet bij machte om de oplossing te vinden en Achilles heeft snelle spelers voorin die voor veel gevaar zorgen. De oranjehemde spelen wel in een hoger tempo dan de eerste helft maar kan de sleutel tot succes tegen deze ploeg niet vinden. Met heel veel moeite valt het aan en echte kansen komen er nauwelijks. Joop Pijnacker wordt gewisseld voor Gerben Brandsma. Kollum krijgt in de slotfase nog wat kansjes. Een corner van Thieme Brandsma wordt door Dennis Krohne via de lat over gekopt. Kollum maakt uiteindelijk nog wel een eretreffer in blessuretijd, de bal wordt na een scrimmage van dichtbij door Ruben Merkus in het net gejaagd: 1-4.

Meteen erna wordt junior Sil Koster simpel van de bal gezet door de fysiek oppermachtige Drenten en wordt de 1-5 gescoord door de Assenaren, waarop scheidsrechter Van der Wal voor het einde fluit.

Volgende week speelt Kollum uit tegen Be Quick Dokkum om 15:00 uur.