Kollum verliest in matig duel van Drenthina

EMMEN – Kollum maakte zaterdag de langste reis van het seizoen naar Drenthina in Emmen. De weersomstandigheden waren prima, maar de situatie in en rond het team liet te wensen over. Allereerst natuurlijk de gedwongen afwezigheid van trainer Ron de Boer, die herstellende is van een zware operatie.

Het team stond daardoor onder leiding van de assistenten Aaron Boekhout en Alex van der Veen, die te maken hadden met de afwezigheid van Olke de Wit, Dennis Krohne en Romke Bos, waar Luuk Piersma tijdens de warming-up nog bij kwam. Een forse kwalitatieve aderlating en dus improviseren met de opstelling tegen Drenthina, dat in de afgelopen weken sterk heeft gepresteerd en de tweede periode pakte.

Voorafgaand aan de wedstrijd brachten beide teams een groet aan Ron de Boer, waarbij alle Kollumer teamleden een shirt droegen met het opschrift: Stay Strong Ron, een mooi gebaar.

Het begin van de wedstrijd was voor Drenthina, dat meteen na de aftrap de aanval zocht en kleine kansjes kreeg. Na ruim een kwartier kreeg Drenthina een vrije trap net buiten het strafschopgebied, Resmon Roemahlewa schoot de bal over de muur in de rechterhoek van het doel, waar keeper Sjoerd Buwalda de bal niet onder controle kreeg: 1-0. Kollum, dat tot dat moment matig speelde, kreeg door dat er vanmiddag hard gewerkt moest worden en dat leidde van beide kanten tot een duel met veel overtredinkjes, maar ook forsere. Vrij snel na het doelpunt beging Sam Hindriks van Drenthina een forse overtreding met gestrekt been, waarop hij een directe rode kaart kreeg. Het zou voor Kollum de opmaat moeten zijn voor een wedstrijd in hoog tempo en weinig balverlies, maar het tegendeel bleek het geval. Er werd slordig gespeeld, in een te laag tempo en met te weinig beweging richting het doel van Drenthina. Enkele corners zorgden voor te weinig gevaar in de straf spelende verdediging van Drenthina. De tegenstoten van Drenthina stelden ook nog niet veel voor, maar er zat wel meer energie in het team. Tekenend was dat drie van de vier verdedigers van Kollum in de eerste helft een gele kaart ontvingen, al was niet altijd duidelijk waarvoor ze die kregen. Ook Drenthina ontkwam niet aan de kaartenregen, waardoor het totaal van kaarten in de eerste helft al 4x geel en 1x rood bedroeg.

De tweede helft bleef het spel van beide kanten matig, Kollum kon het spel niet maken en Drenthina verdedigde met veel inzet de voorsprong, waarbij kleine overtredingen door veel misbaar werden omgeven om daarmee de scheidsrechter te verleiden tot nog meer kaarten. Dat lukte niet, maar in de 81e minuut strafte Maikel Arling een foutje in de verdediging van Kollum genadeloos af: 2-0. Door de vele onderbrekingen resteerde er vanaf dat moment nog wel meer dan een kwartier om iets aan deze stand te doen. Kollum leek op te leven en trok ten aanval, het leverde niet echt grote kansen op, maar wel een aantal corners. Uit een daarvan scoorde Ruben Merkus met het hoofd: 2-1. Dat bood nog kansen op een resultaat en die kans kwam er ook voor de ingevallen Joop Pijnacker. Zijn schot ging net naast de paal en daarmee waren de kansen op meer, ook wel voorbij.

De andere uitslagen in de 2e klasse J betekenen dat Kollum de komende drie thuiswedstrijden zeker punten moet pakken om afstand te nemen van de nacompetitieplekken.