Kollum verliest van ervaren Noordscheschut

KOLLUM – In het uitduel eind september jl. verloor Kollum nipt van de huidige koploper Noordscheschut in de 2e klasse J met 1-0. Noordscheschut, tot enkele jaren terug een altijd lastige tegenstander van Buitenpost in de Hoofdklasse, is op zoek naar de weg omhoog en heeft inmiddels 5 punten voorsprong op de verrassende nummer 2 Grijpskerk. In een bij vlagen aantrekkelijk duel was Kollum zaterdag even in de buurt van een punt, maar de ervaren mannen uit Hoogeveen beslissen dan het duel in 3 minuten.

De wedstrijd start op een redelijk bespeelbaar hoofdveld, vrijwilligers hebben water dat bleef staan in en naast de dug-outs tijdig verwijderd, de grasmat zelf is zwaar maar verrassend genoeg relatief droog.

Scheidsrechter Boringa laat in de eerste fase van de wedstrijd veel toe en de duels zijn pittig bij tijd en wijle. De tegenstander uit Hoogeveen is bepaald niet scheutig met uitdelen, het incasseren kunnen ze wat minder. Overtredingen van de gasten die ver over de rand gaan (onder andere knijpen in het scrotum van de Kollumer aanvoerder) worden niet gezien en dus niet bestraft.

Er wordt ook nog gevoetbald. Het eerste plaagstootje is van Kollum van de inmiddels ook geschopte en daarmee tot op het bot getergde Gerard van Zonneveld, maar wordt afgevlagd wegens buitenspel. Dit tot grote woede van de Kollumer aanhang die op dezelfde lijn stond en wel beter weet. Het blijft wonderbaarlijk dat voetbal in deze klasse opzettelijk zo kan worden beïnvloed.

Noordscheschut voetbalt veel op de kant van Kollum en na 20 minuten scoort Danny Kiekebelt de 0-1. Veel corners leveren evenveel gevaar op bij de Kollumer doelmond en uit een afgeslagen hoekschop scoort de nr 10 beheerst.

Kollum komt op dat moment niet of nauwelijks aan voetbal toe, teveel lange ballen die niet aankomen geven een erg onrustig beeld in die fase van de wedstrijd. Het middenveld heeft het zwaar en wordt overgeslagen, maar de verdedigende stellingen kunnen direct weer ingenomen worden na een lange bal. In het laatste kwartier van de eerste helft durft Kollum wat meer te voetballen en komen er meer vloeiende aanvallen tot stand. Een bal met net te weinig vaart van Thieme Brandsma wordt voor de lijn weggewerkt en Gerard van Zonneveld kan de voet net niet goed tegen de bal krijgen op 8 meter van de goal.

In de tweede helft is het weer Noordscheschut die de druk op de Kollumers blijft houden. Er volgt een vrije trap op de rand van de zestien maar die bal verdwijnt hoog boven de goal van Keeper Mark Huizenga.

Gerard van Zonneveld speelt deze wedstrijd met ongekende inzet en wint een keiharde klutsbal van een boomlange verdediger van Noordscheschut. Uit de corner die daaruit volgt  krijgt hij de doorgeschoten bal voor zijn voeten en laat hem onhoudbaar hard in de kruising verdwijnen. Na 70 minuten voetballen staat het 1-1. Even lijkt Kollum voor een stunt te gaan tegen de koploper. Het is echter van korte duur.

Noordscheschut zet direct weer aan en in de 72ste minuut scoort Ramon Brakel de 1-2 volledig vrijstaand met een afstandsschot en in de 74ste minuut staat de 1-3 op het bord als een corner niet goed wordt verwerkt en tussen keeper en verdediger ongelukkig in eigen doel valt.

Twee minuten voor het officiële einde van de wedstrijd is de mee opgekomen centrale verdediger Johan Schat de maker van de 2-3. Scheidsrechter Boringa maakt de grensrechter op niet mis te verstane wijze duidelijk dat het gegeven buitenspel vlagsignaal niet gold en de goal telt. Is de spanning daarmee terug in de resterende tijd? Het antwoord is nee, de ervaren ploeg uit Hoogeveen speelt het rustig uit en komt niet meer in gevaar.

Volgende week speelt Kollum het uitduel tegen SV Bedum, aanvang 15:00 uur.