HoofdnieuwsSport

Kollum verrast Gorecht in blessuretijd

HAREN – Kollum deed afgelopen zaterdag goede zaken door te winnen bij Gorecht, lange tijd een van de toppers in de 2e klasse J. De afstand met de nacompetitieplekken is nog niet groot, maar de aansluiting met de grote middenmoot lijkt gevonden. Sjoerd Buwalda stond opnieuw in het doel in plaats van de geblesseerde Mark Huizinga en Max de Jong ontbrak in verband met een schorsing.

Gorecht had sinds begin december maar twee punten behaald en was van plan vandaag weer eens  drie punten binnen te halen. Kollum heeft alle punten nodig en de ploeg leek daar vandaag van doordrongen. De wedstrijd begon al direct in hoog tempo, zowel Gorecht als Kollum maakten de ruimtes klein en leverden strijd om elke meter. Voor Kollum noodzaak, omdat Gorecht een licht veldoverwicht had, zonder direct gevaarlijk te worden. Het veld was hobbelig, zoals zo veel velden nu nog, maar Kollum probeerde er voetballend uit te komen met snelle, korte combinaties, maar het vervolg naar de voorhoede bleef nog even uit. Dat gold ook voor Gorecht, dat de voorhoedespelers ook niet echt kon vinden. Het spel bewoog zich dan ook grotendeels om het middenveld en de spaarzame kansjes kwamen meestal uit dode spelmomenten.

Op momenten dat er duels plaatsvonden was het maar goed dat scheidsrechter Brinkkemper van mannelijke voetbal houdt, ze wuifde veel opzichtige valpartijen weg en liet meestal doorspelen als dat kon. De rust leek met 0-0 te worden gehaald, maar een splijtend passje op Olke de Wit zette hem vrij voor de keeper en dat moet je als tegenstander niet toelaten. Met de zijkant van de schoen tikte hij in de 41e minuut de bal binnen: 0-1. Weliswaar een beetje tegen de verhouding in, maar echt onverdiend was het ook niet.

Na de rust moest Gorecht komen en zocht de aanval o.a. met het inbrengen van Benjamin Zondervan die voor snelheid moest zorgen. In de verdediging van Gorecht werd stevig opgetreden en dat bezorgde Olke de Wit een blessure waardoor hij niet verder kon. Dennis Krohne kwam hem vervangen en halverwege de 2e helft werden Gerard van Zonneveld en de licht aangeslagen Romke Bos vervangen door Joop Pijnacker en Luuk Piersma. Gorecht had op dat moment al een flink veldoverwicht opgebouwd en het leek een kwestie van tijd, dat er gescoord zou gaan worden. De lange bal werd steeds meer gehanteerd en zorgde voor veel druk op de verdediging van Kollum die echter deze middag vastberaden stond te verdedigen. In de 90e minuut werd de druk zo groot dat in een mêlee van spelers een van de spelers van Gorecht na een klein duwtje in het strafschopgebied viel. De toegekende penalty werd in eerste instantie door Sjoerd Buwalda uitstekend gestopt, maar in de rebound werd er alsnog gescoord: 1-1.

De weer in grote getale aanwezige supporters van Kollum zagen de winst al uit de handen glippen, daar dacht de ploeg anders over. Ver in blessuretijd kreeg Kollum een vrije trap die door Ruben Merkus bij de tweede paal werd neergelegd. Het schot op doel kon de keeper nog tegenhouden, maar de bal kwam voor de voeten van Sil Koster, die uithaalde voor zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht van Kollum: 1-2 . Het leverde Kollum een belangrijke winst op.