HoofdnieuwsSport

Kollum wint gemakkelijk van gehavend Nijland

KOLLUM – De hervatting van de competitie wordt de dag na de storm Eunice op het kunstgrasveld gespeeld. De wedstrijd wordt gespeeld met rouwbanden en begint met 1 minuut stilte voor de onlangs overleden Pieter Greydanus. Er staat een straffe, koude wind dwars over het veld, niettemin is er beste publiek belangstelling. Vv Nijland, dat zich in de onderste regionen van de ranglijst bevindt, heeft een team moeten samenstellen uit verschillende lagere en jeugdteams om voldoende mensen in het veld te krijgen. Kollum, dat ook ziekte en blessures kent, heeft een makkelijke middag, wint met 6-0 en kan aan het einde van de wedstrijd wat jeugdspelers hun debuut laten maken in de hoofdmacht.

Vanaf het begin geeft Kollum druk op de bal en na het aftasten van de tegenstander aan het begin van de wedstrijd volgt een schot van Pieter Henstra. De bal gaat naast, maar de bedoeling van Kollum is duidelijk: zo snel mogelijk scoren. Joop Pijnacker scoort maar zowel scheidsrechter als assistent laten doorspelen omdat ze de goal niet hebben waargenomen. In de 20ste minuut schiet Randy van Malsen de bal net naast en vlak daarna een schot van Joop Pijnacker die uiteen spat op de lat, nadat eerdere kansen ook al op het aluminium terecht waren gekomen. Na een half uur scoort Benjamin Zondervan dan toch de openingstreffer. Nadat de keeper eerst de bal nog kon tegenhouden, schiet Benjamin de bal fraai binnen.

De opbouw aan de hoge windkant via rechtsback van de dag Arne Jan de Boer, verdedigende middenvelder Thieme Brandsma en rechtsvoor Randy van Malsen loopt gesmeerd. Mooie driehoekjes en veel beweging zonder bal geven Nijland veel stof tot discussie in het veld en vanaf de kant hoe dit af te stoppen Eén gevolg ervan: een pracht pass van Randy van Malsen op Joop Pijnacker maar de voorzet is net te scherp en schiet met de wind mee voorlangs. Nijland heeft tot dan toe eigenlijk alleen verdedigd in een 5-4-1 opstelling. Toch komen ze er in de 35ste minuut uit met een uitbraak en de bal beland op de paal, het zal de enige kans zijn deze middag van de gasten. Er wordt een goal van Joop Pijnacker afgekeurd in de 40ste minuut ivm buitenspel. Gelijk daarna een pass op Randy van Malsen van Dennis Krohne maar ook deze bal gaat er niet in. Kollum zet nog even aan voor de pauze en in de 43ste minuut krijgt Jan Postmus, die zijn basisdebuut maakt vandaag, de bal van Benjamin Zondervan en Jan scoort beheerst de 2-0.Dan vlak voor het rustsignaal krijgt Randy van Malsen de bal voor zijn voeten en die bedenkt zich niet en haalt met en verwoestende volley vanaf rand 16 uit voor de 3-0.

Na de pauze heeft de wedstrijd wat moeite weer op gang te komen. Nijland heeft het verdedigend wat beter staan en de combinaties van Kollum gaan het eerste kwartier na rust wat minder vloeiend. Na 5 minuten in de tweede helft krijgt Joop Pijnacker een klein kansje, daarna een mooie steekpass van Pieter Henstra op Joop Pijnacker maar de keeper redt de inzet van Joop. Nijland bijt wat meer van zich af en Kollum heeft niet meer de volle overtuiging in deze fase. Thieme Brandsma maakt een overtreding op het middenveld en krijgt hiervoor een gele kaart. Kollum krijgt een vrije trap vlakbij de achterlijn na een onschuldig duel met Dennis Krohne. Nijland is massaal terug in de doelmond gekropen, maar de vrije trap wordt teruggelegd naar de rand van de zestien en Pieter Henstra weet met een mooi schot van een meter of 20 de 4-0 te scoren.

In de 60ste minuut worden Arne Jan de Boer en Jan Postmus gewisseld voor Yannick Hoekstra en Gerard van Zonneveld. Pijnacker gaat samen met de keeper de lucht in na een hoge bal, heeft contact met de keeper die de bal los laat en als de scheidsrechter dan niet af fluit, is het een zekere goal (5-0). De 6-0 wordt vlot daarna gescoord door Dennis Krohne. Na een mooie pass van Thieme Brandsma wordt de bal niet goed verwerkt en Krohne kan vanaf een meter of 6 afdrukken. De laatste 10 minuten worden Jasper Sietzema en Thieme Brandsma nog gewisseld voor A-junior Luuk Piersma en Patrick Holwerda. Zo hervat Kollum de competitie met een gemakkelijke overwinning en hebben een paar jonge jongens aan het echte werk mogen ruiken.